1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Orlandon ampujasta ristiriitaisia tietoja: homoyökerhon kanta-asiakas ja useiden ääriryhmien kannattaja

FBI:n mukaan joukkosurma vaikuttaa yksinäisen hyökkääjän teolta. Poliisi ei ole löytänyt todisteita siitä, että hyökkäys olisi ollut Isis-järjestön ohjailema.

Poliisi ja pelastustyöntekijät partioivat joukkomurhan tapahtumapaikan ympäristössä Orlandossa Floridassa sunnuntaina. Kuva: John Taggart / EPA

Orlandon joukkosurmaaja Omar Mateen, 29, oli ilmeisesti kanta-asiakas homoyökerhossa, jossa hän surmasi 49 ihmistä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Hän oli vannonut uskollisuutta äärijärjestö Isisille, mutta myös sitä vastustaville äärijärjestöille.

Uusien tietojen valossa Orlandon joukkosurma vaikuttaa yhä enemmän yksinäisen hyökkääjän teolta. Liittovaltion poliisi FBI ei ole löytänyt todisteita siitä, että hyökkäys olisi ollut esimerkiksi Isis-järjestön ohjailema.

FBI:n mukaan Mateen oli radikalisoitunut ainakin osittain internetin välityksellä. Poliisi tutkii myös, mikä osuus vihalla seksuaalivähemmistöjä kohtaan oli rikoksen taustalla.

Surmaaja oli ilmeisesti homoyökerhon kanta-asiakas

Orlandon poliisi julkisti sunnuntaina kuvan yökerhossa 50 ihmistä surmanneesta Omar Mateenista. Kuva: Orlandon poliisi / EPA

Useat Pulse-homoyökerhon asiakkaat ovat tunnistaneet Orlandon joukkosurmaajan kerhon kanta-asiakkaaksi.

– Joskus hän meni nurkkaan istumaan ja juomaan yksin, ja joskus hän humaltui ja oli äänekäs ja riidanhaluinen. Emme puhuneet hänelle paljon, mutta muistan hänen kertoneen isästään, yökerhon asiakas Ty Smith kertoi paikalliselle Orlando Sentinel -lehdelle.

Smith sanoi nähneensä Mateenin yökerhossa kymmenkunta kertaa. Uutistoimisto AP:lle puhunut yökerhon kanta-asiakas Jim Van Horn sanoi, että Mateen yritti iskeä yökerhossa miehiä.

Jotkut kerhon asiakkaat ovat kertoneet medialle, että Mateen olisi myös käyttänyt useita seksuaalivähemmistöille suunnattuja seuranhakusovelluksia.

Aikaisemmin Mateenin isä on sanonut, että tämä olisi raivostunut nähdessään miesparin suutelevan kadulla. Sukulaiset ovat kuvailleet Mateenia väkivaltaiseksi ja epävakaaksi. Hän oli myös ilmaissut homovastaisia mielipiteitä.

Kannatti keskenään taistelevia äärijärjestöjä

FBI:n mukaan Mateen oli vannonut uskollisuutta ääri-islamilaisen Isis-järjestön johtajalle Abu Bakr al-Bagdadille piiritystilanteen aikana käydyissä puhelinkeskusteluissa. Toisaalta hän oli myös kertonut tukevansa syyrialaisen al-Nusran rintaman itsemurhapommittajaa.

Ääri-islamilainen Al-Nusran rintama on Isis-järjestön tärkein kilpailija Syyriassa. Se on osa Al-Qaida-verkostoa, jonka Isis on tuominnut harhaoppisena.

Kolme vuotta aikaisemmin Mateen taas oli väittänyt työpaikallaan olevansa Hizbollah-äärijärjestön jäsen, FBI kertoi. Hän oli myös sanonut, että hänellä olisi perhesiteitä al-Qaida -järjestöön.

Libanonilainen Hizbollah-järjestö taistelee Syyrian hallituksen puolella sekä Isis-järjestöä että al-Nusran rintamaa vastaan. Se on shialainen järjestö, kun taas Isis ja Al-Nusran rintama ovat sunnalaisia.

Isis-järjestö ilmoitti eilen, että iskun olisi tehnyt yksi "kalifaatin" sotilaista. Ilmoitus ei vielä todista, että järjestöllä olisi ollut mitään todellisia kytköksiä hyökkääjään.