Hyppää sisältöön

Warren Nakkela on Amerikan viimeinen Näkkäläjärvi-sukunimen kantaja

Amerikassa asuu edelleen 1800-luvun lopussa Alaskaan muuttaneiden Näkkäläjärven suvun edustajien jälkeläisiä. Oregonilainen Warren Nakkela on kuitenkin ainoa, joka kantaa edelleen Näkkäläjärvi-sukunimeä – vaikkakin muodossa Nakkela.

Warren Nakkela ja Pirita Näkkäläjärvi Kuva: Katy Hendrickson White

76-vuotias Warren Nakkela on Amerikan viimeinen Näkkäläjärvi-sukunimeä kantava henkilö – vaikkakin kirjoitusasu on muuttunut amerikkalaisittain Nakkelaksi.

Warren Nakkela Kuva: Pirita Näkkäläjärvi / Yle

– Amerikkaan tulleet Näkkäläjärvet heittivät 'järven' Atlantin valtamereen, Nakkela nauraa.

Nakkelat tulivat Amerikkaan 1800-luvun lopussa

Warrenin isoisä, enontekiöläinen Isak Nakkela oli yksi heistä, jotka tulivat Alaskaan porojen kanssa vuonna 1898.

Warren Nakkela ja Isak Nakkela Kuva: Pirita Näkkäläjärvi / Yle

Isakin siskot Marit Grete ja Pirita sekä veli Tuomas tulivat myös siirtolaisina Amerikkaan.

Marit Grete Näkkäläjärvi Tornensis oli mukana ensimmäisessä Alaskaan saapuneessa ryhmässä, jonka USA:n valtio kutsui Alaskaan hoitamaan poroja vuonna 1894.

Saamelaisten ensimmäisen ryhmän tehtävänä vuonna 1894 oli opettaa poronhoitoa Alaskan inuiiteille ja vuonna 1898 saapuneen toisen, suuremman ryhmän oli myös määrä auttaa kuljettamaan ruokaa Alaskan kultamiehille.

Isakin siskosta Marit Gretestä tuli Amerikassa Margaret, Piritasta Bertha ja Tuomaksesta Thomas.

Warren Nakkela (Isak Nakkela maŋisboahtti), Pirita Näkkäläjärvi, Katy Hendrickson White (Bertha Nakkela maŋisboahtti) ja Robert Fox (Isak Nakkela maŋisboahtti). Warren Nakkela (Isak Nakkelan jälkeläinen), Pirita Näkkäläjärvi, Katy Hendrickson White (Bertha Nakkelan jälkeläinen) ja Robert Fox (Isak Nakkelan jälkeläinen). Kuva: Tim Keränen

Nakkelan sisaruksilla on Amerikassa paljon jälkeläisiä, mutta Warren on viimeinen, jolla on säilynyt sukunimi Näkkäläjärvi.

Warren asuu Isakin perustamalla tilalla

Warren Nakkela asuu Oregonin osavaltiossa USA:n länsirannikolla. Hänen talonsa on lähellä Clatskanie-nimistä pientä kaupunkia.

Nakkela dálu poastakássa Clatskanies. Nakkelan talon postilaatikko Clatskaniessa. Kuva: Pirita Näkkäläjärvi / Yle

Warren Nakkela asuu edelleen samalla farmilla, jonka hänen isoisänsä Isak vuonna 1921 perusti.

– Olen asunut koko elämäni tässä talossa. Meillä on ollut maitokarjaa ja isäni William eli Bill kasvatti myös piparminttua. Minulla on edelleen lihakarja. Yritän nyt jäädä eläkkeelle ja olen melko hyvin onnistunutkin. Tilaa jatkaa naapuritalon poika, Nakkela kertoo.

Warren Nakkela burru. Warren Nakkelan sonni. Kuva: Pirita Näkkäläjärvi / Yle

Alaskan porotöiden jälkeen Warren Nakkelan isoisä Isak kaivoi kultaa Alaskassa ja asui hetken myös Poulsbo-nimisessä pienessä kaupungissä Washingtonin osavaltiossa. Poulsbo oli erityisesti Norjasta tulleiden siirtolaisten asuttamaa aluetta.

Isak Nakkela perusti tilan seudulle, jossa asui myös muita suomensukuisia ihmisiä.

Isak Nakkela löysi suomalaisen vaimonsa USA:sta. Warren Nakkela kuuluukin isoäitinsä Hildan puolelta Aidantausta-sukuun Enontekiön Palojoensuussa ja äitinsä Viennan puolelta Iivari-sukuun Ylistarossa.

Suunnitelmissa matka Saamenmaahan

Warren Nakkela lohkamin iežas divttaid. Warren Nakkela lukemassa kirjoittamiaan runoja. Kuva: Pirita Näkkäläjärvi / Yle

Warren Nakkela iloitsee siitä, että yhteys Näkkäläjärven sukulaisiin on löytynyt. Hän onkin miettimässä matkaa Saamenmaahan tapaamaan sukulaisiaan.

Warren Nakkela puhuu edelleen jonkin verran Suomea, joten tutustuminen Suomen-sukulaisiin olisi helppoa.

.
.