Lamppu Laamasen kesä Raippaluodossa: kirkkaita aamuja, ruotsia ja roudareita

Raippaluodossa elämä vilkastuu heti kesän alkaessa, kun tuhannet kesämökkiläiset saapuvat saarille. Yksi Merenkurkun maailmanperintöalueen kesäasukkaista on helsinkiläinen toimittaja-kirjailija Lamppu Laamanen. Tänä kesänä mökin rauhassa on Laamasella työn alla kirja roudareista.

Raippaluoto
Lamppu Laamanen Svedjehamnin satamassa.
Lamppu Laamanen Svedjehamnin satamassa.Minna Salomäenpää / Yle

Helsinkiläinen toimittaja-kirjailija Lamppu Laamanen on viettänyt kesiä Merenkurkussa Raippaluodossa jo yli 20 vuoden ajan. Oppirahat on maksettu ja nyt Laamanen kehaisee olevansa jo kunnon raippaluotolainen. Liikkuminen kivien keskellä sujuu.

– Pari potkuria meni hajalle silloin alkuvaiheessa, naurahtaa Laamanen ja vakuuttaa, että Mustasaaren saariston vaikeillakin vesillä oppii veneilemään.

Lamppu Laamanen on kirjoittanut kymmenen kirjaa, mm. elämäkerrat Pelle Miljoonasta ja Dave Lindholmista.

– Aika montaa kirjaa on tullut tehtyä täällä Replotissa. Tällä hetkellä kirjoitan roudareista, suomalaisista hiljaisista puurtajista, jotka ansaitsevat kunniansa, ja sitä tässä yritetään tehdä.

Intiassa ja Merenkurkussa

Laamanen tuli kesänviettoon Raippaluotoon viikko sitten, heti kesän alussa. Hän viettää nykyisin joka kesä mökillä pari kuukautta. Mökki on rakennettu vaimon isoäidiltään perimälle maalle.

– Tänne tulen aina. Misään ei ole niin kirkas aamu kuin Raippaluodon mökillä.

Laamanen kertoo kirjoittaneensa paljon myös Intiassa ja - kuinka ollakkaan - Helsingistä katsottuna New Delhi ja Raippaluoto ovat tasan yhtä "kaukana". Kumpaankin kohteeseen matka kestää 6.30 - 6.45 tuntia, virnistää Laamanen.

Laamanen sanoo, että hän ei oikeastaan etsi tai hae mitään kesänviettopaikastaan. Raippaluodossa - tai Replotissa, kuten Laamanen itse sanoo - on kaikki etsimättäkin. Pääkaupungin kiire ja vilske jäävät taakse viimeistään siinä vaiheessa, kun mies ylittää Raippaluodon sillan.

Maailman parhaat perunat

Mustasaaren laajassa saaristossa kesämökkejä on paljon, liki neljä tuhatta ja niistä noin puolet Raippaluodossa. Palveluita on kesäasukkaille tarjolla sen verran, että hätätilassa pärjää vaikka koko kesän käymättä sillan toisella puolella.

– Jotain rautapuolen tavaraa pitää hakea Vaasasta, mutta kyllä täällä pärjää. Savusiikaa löytyy ja yhdeltä farmilta saa maailman parhaita uusia perunoita. Siellä on aitan ovi auki, perunat voi ottaa pussiin ja rahat laittaa laatikkoon.

Tänä kesänä Laamanen pani saarelle tullessaan merkille, että huoltoasema ja kukkakauppa olivat sulkeneet ovensa. Bensaa saa kuitenkin edelleen automaatista.

Raippaluodon silta Mustasaaressa.
Raippaluodon siltaElina Niemistö / Yle

Täpläravut jäivät haaveeksi

Viikon aikana Laamasen mökkielämä Raippaluodossa on jo asettunut uomiinsa. Kieli on vaihtunut ruotsiksi ja akuissa riittää virtaa. Laamanen huomauttaa, että hänen ei tarvitse tulla mökille lataamaan akkuja. Aurinkopaneelit toimivat hyvin ja hoitavat sen tehtävän.

– Kovin urakka talven jälkeen on laiturin laittaminen paikalleen ja veneen laskeminen veteen.

Raippaluodossa monelle mökkiasukkaalle lisäpuuhaa aiheuttaa maan kohoaminen. Kun maa kohoaa lähes sentin vuodessa, se näkyy yhden sukupolven aikana jo selvästi ainakin matalilla mökkirannoilla.

Laamanenkin on nähnyt muutoksen.

– Ihan alussa meillä oli pieni lampi tontilla ja ajattelin silloin jopa, että jos sitä vähän ruoppaisi niin siihen voisi saada täplärapuja. Mutta ei, nyt siinä lammen paikalla voi jo melkein juosta.