1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Finanssivalvonta koettaa estää velkaantumisen surkeat seuraukset: asuntolainojen riskipainolle sitova alaraja

Finanssivalvonta reagoi suomalaisten velkaantumiseen sekä sen kansantaloutta haittaaviin seurauksiin. Sellainen voi olla esimerkiksi hiipuva kulutus, kun nettotuloista suuri osa menee lainamenoihin.

Kuva: Yle

Finanssivalvonta ilmoitti tiistaina varotoimesta, jolla yritetään estää yletön velkaantuminen ja pankkien horjuminen.

Koska kotitalouksien velkaantumisen kasvu nykytaloustilanteessa kasvattaa pankkien ja koko kansantalouden riskejä, Finanssivalvonta on päättänyt asettaa pankkien keskimääräiselle asuntolainojen riskipainolle sitovan kymmenen prosentin alarajan. Tämä on vakavaraisuusvaade, joka ohjaa pankkien luotonantoa. Nyt pankkien riskipainot vaihtelevat 6:sta tai jopa alhaisemmastakin 35 prosenttiin.

Riskipaino on laskelma, jonka avulla määritellään, miten paljon pankilla vähintään pitää olla omia varoja suhteessa luottojen määrään, jotta luottoriski tulee katetuksi. Riskipainot ovat olleet Suomessa kansainvälisesti katsoen matalia, sanoo Fiva.

Uusi alaraja otetaan käyttöön viimeistään ensi vuoden heinäkuusta alkaen.

Fiva ryhtyi valmistelemaan riskipainojen korotusta viime joulun alla kuultuaan asiassa Suomen Pankkia, valtiovarainministeriötä ja sosiaali- ja terveysministeriötä.

Nyt alaraja on asetettu niin, että huomioon otetaan asunto- ja lainamarkkinoiden häiriöitä pahentavat kerrannaisvaikutukset sekä muut asuntolainoihin ja kotitalouksien velkoihin liittyvät riskit. Tällainen on esimerkiksi kansantaloutta koetteleva kulutuksen kutistuminen, kun palkkarahat siirtyvät tililtä suoraan pankkilainan maksuun.