Oppositio höykytti hallitusta maatalouden ahdingosta – "Jos Veikko Vennamo eläisi, olisi hän varmaankin syvästi järkyttynyt"

Opposition mielestä hallitus ei ole tehnyt riittävästi helpottaakseen maanviljelijöiden ahdinkoa. Hallitus vakuutti, että seuraavassa lisätalousarviossa maataloudelle on luvassa kriisipaketti.

politiikka
Kimmo Tiilikainen
Kimmo TiilikainenYle

Oppositio on höykyttänyt hallitusta maatalouden kriisin riittämättömästä hoitamisesta.

Eduskunta keskusteli tänään tiistaina kristillisdemokraattien, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n yhteistä välikysymyksestä. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman arvioi Suomen maatalouden olevan pahimmassa kriisissä sitten 1800-luvun nälkävuosien.

Keskustavetoisen hallituksen maanviljelijöiden unohtaminen – sitä voi pitää jo historiallisena

Hanna Sarkkinen

– Suomen maaseudun puolueen jälkeläinen on unohtanut juurensa ja antaa kahden muun hallituspuolueen keskenään päättää asioista. Jos Veikko Vennamo eläisi, olisi hän varmaankin syvästi järkyttynyt, Östman sivalsi perussuomalaisia.

Monen muun tavoin vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen ihmetteli keskustavetoisen hallituksen päätöstä olla hyväksymättä maatalouden kriisipakettia kevään lisätalousarvioon.

– Hallitus on unohtanut köyhät. Se ei ole mikään uutinen. Mutta keskustavetoisen hallituksen maanviljelijöiden unohtaminen – sitä voi pitää jo historiallisena, Sarkkinen sanoi.

Muun muassa RKP:n kansanedustaja Mats Nylund huomautti, että Talvivaaralle löytyi kyllä rahaa kevään lisäbudjetissa, mutta ei maanviljelijöille.

Tiilikainen: Kriisipaketti seuraavassa lisätalousarviossa

Keskustalainen maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kiitti oppositiota rakentavasta ja viljelijöiden hätää kunnioittavasta keskustelusta. Hän myös vakuutti hallituksen päättäneen, että seuraavassa lisätalousarviossa viljelijöille on luvassa kriisipaketti.

– Päätämme maatalouden lisätoimista seuraavan lisätalousarvion yhteydessä syksyllä kunhan ensin on nähty EU:n mahdolliset kriisitoimet, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi.

Sisäministeri Petteri Orpo korosti, että kriisipaketin lisäksi tarvitaan myös lukuisia muita toimia.

– Toimia Euroopan unionissa, sääntelyn purkua, kotimaisen ruoan kysynnän ja käytön lisäämistä muun muassa julkisissa hankinnoissa, Orpo luetteli.