Kiky allekirjoitettiin – Sipilä antoi kattavuuden kasvattamiselle lisäaikaa

Työmarkkinaosapuolet allekirjoittivat kilpailukykysopimuksen tänään Kesärannassa. Sipilän mukaan sopimuksen ansiosta Suomi saa Ruotsin ja Saksan kilpailukyvyssä kiinni vielä tällä vaalikaudella.

Kuva: Yle

Kilpailukykysopimuksen kattavuuden kasvattaminen on vielä mahdollista muutaman kuukauden ajan, kertoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Työmarkkinaosapuolet allekirjoittivat sopimuksen tänään pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa, mutta muutamilla aloilla neuvottelut jatkuvat yhä.

Sipilän mukaan kilpailukykysopimuksen kattavuus on tällä hetkellä 86,5 prosenttia, mikä tarkoittaa 415 miljoonan euron veronkevennyksiä. Kattavuutta on kuitenkin vielä aikaa kasvattaa muutaman kuukauden ajan.

– Me tuossa aamulla uudella triolla tapasimme ja sovimme niin, että meillä on aikaa budjettiprosessin käynnistymiseen, Sipilä toteaa.

Tällä hetkellä kilpailukykysopimuksesta neuvotellaan apteekkialalla ja rahoitusalalla. Sipilän mukaan molempien alojen mukaantulo nostaisi kattavuuden "ihan siihen rajoille".

Sipilän mukaan kilpailukykysopimuksen ansiosta Suomi saa Ruotsin ja Saksan kilpailukyvyssä kiinni vielä tällä vaalikaudella.

Alun perin yhteiskuntasopimukseksi kutsuttua kilpailukykysopimusta väännettiin yli vuoden ajan. Sopimuksen on tarkoitus parantaa yritysten kilpailukykyä ja luoda siten uusia työpaikkoja. Palkansaajalle sopimus merkitsee muun muassa työajan pidentymistä 24 tunnilla vuodessa. Valtion ja kuntien työntekijöiden lomarahoista myös leikataan 30 prosenttia.