Nallikari, Tori ja Hailuodon lautta ilman inva-wc:tä – vammaiset vetoavat lakiin saadakseen palvelua

Oulun vammaisneuvosto vaatii kaupunkia rakentamaan inva-wc:itä julkisille paikoille yhdenvertaisuuslain nojalla. Inva-wc:itä vaaditaan Oulun torille, Nallikariin ja Hailuodon lautan yhteyteen. Viime vuonna päivitetty yhdenvertaisuuslaki antaa vammaisille mahdollisuuden vaatia niin sanottuja kohtuullisia mukautuksia.

Invalidi-wc
Salomo-myrsky ei juuri aiheuttanut tuhoja Oulun seudulla.
Salomo-myrsky ei juuri aiheuttanut tuhoja Oulun seudulla.Timo Sipola / Yle

Oulun Nallikarin ranta-alueen remontti valmistui muutama vuosi sitten, mutta pyörätuolilla liikkuvien kannalta paljon jäi puuttumaan. Wc:t on tarkoitettu käveleville, samoin pukukopit, eikä veteenkään pääse pyörätuolilla yksin korkean kivetyksen vuoksi.

Oulun vammaisneuvoston varapuheenjohtaja Lauri Louhivirta sanoo, että rannalla olo on tehty pyörätuolilla liikkuvien kannalta vaikeaksi.

– Inva-wc:t löytyvät camping -alueelta, mutta ne eivät ole nykyisten säännösten mukaisia ja lisäksi ne ovat lukossa.

Vaatimuslistalla kolme kohdetta

Nallikari on yksi kolmesta alueesta, johon Oulun vammaisneuvosto vaatii kaupunkia rakentamaan inva-wc:n. Kaksi muuta kohdetta ovat Oulun tori ja Hailuodon lautta.

Lautta-alueelle inva wc:tä vaaditaan sillä, lauttaliikenteen katsotaan syrjivän vammaisia. Ruuhka-aikana lautalle voi joutua jonottamaan jopa tunteja.

Lauttojen wc-tilat sijaitsevat autokannen alla jyrkkien portaiden päässä. Hailuodon lauttarannassa asiakas wc sijaitsee lauttayhtiön varastorakennuksen siivessä, eikä se sovellu vammaisille. Oulunsalon lauttarannassa wc-tilat sijaitsevat kahvilan yhteydessä, mutta nekin ovat säännösten vastaiset ja tilat ovat avoinna vain kahvilan ollessa auki.

Vammaisneuvosto edellyttää, että siihen asti kunnes wc-tilat saadaan järjestettyä, tulee vammaisten päästä lautalle nopeammin.

Kohtuullisia mukautuksia

Vaatimusten taustalla on viime vuonna päivitetty yhdenvertaisuuslaki, joka paransi vammaisten oikeusturvaa. Aiemmin se on koskenut vammaisten henkilöiden osalta vain työ- ja opiskelumaailmaa.

Nyt yhdenvertaisuuslaki velvoittaa kaikkia yksityisiä tahoja, esimerkiksi yhdistyksiä ja palveluntarjoajia. Sen mukaan esimerkiksi viranomaisen tai palvelujen tarjoajan on tehtävä asianmukaiset ja kulloisessakin tilanteessa tarvittavat kohtuulliset mukautukset, jotta vammainen henkilö voi yhdenvertaisesti muiden kanssa esimerkiksi asioida tai saada yleisesti tarjolla olevia palveluita.

Louhivirta uskoo, että yhdenvertaisuuslain nojalla kaupungin on rakennettava inva-wc:t.

– Kaupungilla on sellainen taloudellinen asema, että näitä mukautuksia ei voida pitää kohtuuttomina.