Ruotsalainen opinto-ohjelma oli ala-arvoinen – amerikkalainen opiskelija saa rahansa takaisin

Västmanlandin käräjäoikeus on tuominnut korkeakoulun maksamaan opiskelijan lukukausimaksut takaisin, koska koulutus oli käytännössä arvoton.

Ulkomaat
Opiskelijoita, jotka kävelevät kohti päärakennusta.
Mälardalenin korkeakoulun Västeråsin kampuksen sisäänkäynti.Jonas Bilberg / Mälardalens högskola

Yhdysvaltalainen Connie Askenbäck opiskeli rahoitustaloutta Mälardalenin korkeakoulussa Västeråsissa vuosina 2011–2013. Hän maksoi koulutuksesta lähes 180 000 kruunua eli reilut 19 000 euroa.

Vuonna 2013 Ruotsin korkeakoulujen ja yliopistojen valvontaviranomainen Universitetskanslerämbetet arvioi koulutuksen ala-arvoiseksi. Koulutusohjelma Analytical Finance ei yltänyt neljään viidestä tavoitteestaan.

Connie Askenbäck katsoi tuolloin, että hänellä oli oikeus saada lukukausimaksunsa takaisin. Västmanlandin käräjäoikeus on hänen kanssaan samaa mieltä.

"Olen iloinen ja helpottunut"

Käräjäoikeuden tämänpäiväisen tuomion mukaan korkeakoulun pitää maksaa Askenbäckille takaisin lukukausimaksut korkoineen.

– Olen todella iloinen ja helpottunut, sanoo Connie Askenbäck Ruotsin televisiolle (siirryt toiseen palveluun).

Mälardalenin korkeakoulusta kerrotaan, että se päättää jatkotoimista analysoituaan tuomion. Korkeakoululla on mahdollisuus valittaa tuomiosta ylempään oikeusasteeseen.

Oikeus: Opiskelijalla ja korkeakoululla sopimus

Västmanlandin käräjäoikeus toteaa tuomiossaan (siirryt toiseen palveluun), että Ruotsissa ei ole lakia, joka säätelisi opiskelijoiden ja korkeakoulujen suhdetta.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoo, että opiskelijan ja korkeakoulun välillä on ollut sopimus. Opiskelija on ostanut korkeakoululta palvelun eli tutkinnon, josta hän on maksanut.

Käräjäoikeuden mielestä korkeakoulu on kuitenkin rikkonut oman osuutensa sopimuksesta, sillä koulutuksella ei käytännössä ole ollut arvoa.

Lähteet: AP