1. yle.fi
  2. Uutiset

Kanerva Ukrainassa: Minskin sopimuksen toteutus täysin jumissa

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva tapaa Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon mahdollisesti keskiviikkona tai torstaina. Kanerva ei pidä pitävää tulitaukoa Itä-Ukrainassa todennäköisenä lähiaikoina.

Ulkomaat
Ilkka Kanerva.
Ilkka KanervaYle

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) on parhaillaan Ukrainassa tapaamassa maan johtoa. Kanervan mukaan Minskin tulitaukosopimuksen toteutus on nyt täysin jumissa.

Aseleposopimuksen rikkomukset ovat lisääntyneet voimakkaasti ja taistelut Itä-Ukrainassa ovat kiihtyneet. Vasta kun tulitaukosopimusta noudatetaan, voidaan alkaa tarkastella pöydällä olevia poliittisia asioita, Kanerva sanoi.

– Tällainen häiriökäyttäytyminen on lisääntynyt dramaattisella tavalla. Uhrien lukumäärät ovat rumia. Nyt ollaan ehkä yhdessä pahimmista vaiheista sitten kylmän sodan päättymisen, Kanerva arvioi puhelimessa Kiovasta.

– Kaikki ovat antaneet lupauksensa Minskin sopimuksen toimeenpanosta, mutta toteutus on täysin jumissa.

Separatistit tulitaukoon vain Venäjän komentamina

Kanerva tapaa Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon mahdollisesti keskiviikkona tai torstaina. Kanerva ei usko, että pitävään tulitaukoon päästäisiin lyhyellä aikavälillä.

– Siihen tarvitaan tietenkin Ukrainan ja separatistien puolelta riittävän vahvat valtuudet. En oikein usko, että separatistit siihen kykenevät ilman Venäjän poikkeuksellisen vahvaa myötävaikutusta, Kanerva sanoi.

Kanerva perää Etyjille parempia toimintaolosuhteita ja mahdollisuutta valvoa uskottavasti ja mandaattinsa mukaisesti Itä-Ukrainan tilannetta.

– On selvää, että Etyjin pitäisi pystyä toimimaan koko Ukrainan alueella vapaasti. Nyt siihen ei kyetä. Separatistit eivät ole siihen suostuvaisia, ja näin ollen kuva kaikesta siitä, mitä kielteistä Itä-Ukrainan alueella tapahtuu jää vaillinaiseksi, hän muistutti.

Lue seuraavaksi