Ensimmäisen syytteen terrorimatkasta saanut mies vapautettiin Ruotsissa

Vapautetun mukaan hän halusi matkustaa islamistisen terrorijärjestö Jabhat al-Nusran luo tekemään humanitaarista työtä.

Ulkomaat

Ruotsalainen mies, jota syytettiin matkustamisesta terrorismitarkoituksessa, on vapautettu syytteistä, kertovat ruotsalaiset tiedotusvälineet. Poliisi otti miehen kiinni Tukholman Arlandan lentoasemalla huhtikuun puolivälissä.

Pari päivää aiemmin Turkin poliisi oli pysäyttänyt hänet Istanbulin lentoasemalla. Miehen matkatavaroista löytyi maastovaatteita ja luodinkestävä liivi, mikä herätti epäilyksen siitä, että hän oli matkalla sotimaan. Mies karkotettiin Turkista Ruotsiin.

Turvallisuuspoliisi Säpon tutkinta osoitti, että 25-vuotias mies oli kertonut tuttavilleen matkustavansa islamistisen terrorijärjestö Jabhat al-Nusran luo. Mies vahvisti kertomuksen, mutta kiisti, että hänen aikeensa oli sotia järjestön riveissä. Sen sijaan hän aikoi tehdä järjestössä humanitaarista työtä.

Attundan käräjäoikeus katsoo, että syyttäjä ei ole pystynyt todistamaan, että mies aikoi matkustaa sotimaan. Käräjäoikeuden voi hyvinkin pitää paikkansa, että hän aikoi auttaa hädänalaisia ihmisiä.

Ruotsissa astui huhtikuun alussa voimaan laki, joka kieltää matkat, joiden tarkoituksena on valmistella tai tehdä terroririkoksia. 25-vuotias mies oli ensimmäinen, jota vastaan nostettiin syyte uuden lain nojalla.