WHO teki arvion zikaviruksesta Rion olympialaisiin

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan olympialaisia ei ole syytä perua zikaviruksen takia.

urheilu
Rio de Janeiron Kristus-patsaan taustalla näkyy Maracana-stadion.
Marcelo Sayao / EPA

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan riski zikaviruksen kansainväliseen leviämiseen on hyvin pieni Rion olympialaisten takia. WHO:n hätäkomitea tiedotti asiasta tiistaina.

WHO:n asiantuntijoiden mukaan olympialaisia ei ole syytä perua tai lykätä, kertoo BBC. Komitea kuitenkin totesi että Brasilian viranomaisten tulisi lisätä kontrollitoimia kaupungeissa, joissa urheilukisat järjestetään.

Hyttysten levittämän zikaviruksen on todettu aiheuttavan vakavia sikiövaurioita, ja se on kytketty pienipäisyyteen eli mikrokefaliaan. WHO on kehottanut raskaana olevia naisia välttämästä matkustamista alueille, joissa zikavirusta esiintyy.

Yli 150 asiantuntijaa vaati toukokuun loppupuolella julkisessa kirjeessä Rio de Janeiron olympialaisten lykkäämistä tai siirtämistä zikaviruksen aiheuttaman uhan takia. Asiantuntijajoukko vaati WHO:ta kokoamaan riippumattoman asiantuntijaryhmän neuvomaan Kansainvälistä olympiakomiteaa. Kirjeessä kyseenalaistettiin WHO:n oma riippumattomuus, koska järjestö on olympiakomitean virallinen kumppani.

Rion kesäolympialaiset alkavat elokuun viidentenä päivänä.

Lähteet: AFP