Keuruusta tulossa maatalouslomituksen mahtitekijä

Karstulan ja Hankasalmen kunnat luopuvat lomituksen hoitamisesta ensi vuoden alusta. Keuruu aikoo ottaa hoitaakseen entisten päälle myös niiden lomituksen.

Keuruu
Lehmiä navetassa.
Yle

Keski-Suomen maatalouslomitus on keskittymässä Keuruun hoidettavaksi. Maakunnassa on tällä hetkellä neljä lomituksen paikallisyksikköä, mutta Hankasalmi ja Karstula luopuvat lomituksen hoitamisesta ensi vuoden alusta.

Keuruu on päättänyt tehdä Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melan kanssa sopimuksen, että Keuruu ottaa hoitaakseen myös Hankasalmen ja Karstulan lomituksen. Muutoksen jälkeen Keuruun paikallisyksikön hoidettavana on 1050 vuosilomaan oikeutettua maataloustuottajaa ja yli 160 lomittajaa.

– Järjestely koskee vain hallintoa, käytännön toimintaan ei tule mitään muutosta, sanoo Keuruun kaupunginjohtaja Hannu Mars.

Sopimuksen solmimisen jälkeen Keuruu on Suomen kolmanneksi suurin lomitusyksikkö, suurempia ovat vain Kuopio ja Iisalmi. Keuruun lomitusalueen ulkopuolella ovat Keski-Suomesta vain Joutsa, Luhanka, Toivakka ja Kuhmoinen. Niiden lomitus hoidetaan Sysmästä.

Lomitukseen voi tulla uusia muutoksia muutaman vuoden kuluttua, kun myös lomitus siirtyy itsehallintoalueille.

– Lähtökohtamme on se, että kun homma laitetaan pyörimään, niin hallinto voi jatkossakin olla Keuruulla. Sillä ei toimivuuden kannalta liene suurempaa merkitystä, että missä asioita hoitavat ihmiset ovat, Mars sanoo.