16-vuotias Eino löysi kesätyöpaikan kotisaunasta

16-vuotias Eino Saarinen ei löytänyt kesätöitä, joten hän perusti oman yrityksen. Pihasaunassa matot puhdistuvat juuriharjalla ja mäntysuovalla.

Saunan lauteista syntyi työtila Eino Saariselle. Kuva: Tarja Hiltunen / Yle

Kiukaan vieressä olevassa metrin korkuisessa saavissa likoaa kaksi mattoa. Eino Saarinen järjestää mäntysuopapullot ja -saippuat sekä neljä harjaa siistiin riviin saunan ylälauteelle. Saavissa lionnut matto siirtyy keskilauteelle riuskalla otteella.

– Tykkään pestä muovisella harjalla. Puinen juuriharja pureutuu liian syvälle mattoon, eikä se liiku jouheasti maton pinnalla, esittelee kaksi viikkoa vanha mattopesuyrittäjä työvälineitään. Samoin nopeammaksi levittää osoittautunut nestemäinen mäntysuopa on voittanut suosiossa palasaippuan.

Tähtäimessä on koko ajan ollut oman yrityksen perustaminen.

Eino Saarinen

16-vuotias Turun Paattisilla asuva Eino Saarinen kyseli kesätyöpaikkaa paikallisista kaupoista ja muualtakin, tuloksetta. Isä vinkkasi matonpesutyöstä.

Turun Ammattiopistossa merkonomiksi opiskeleva Eino teki markkinatutkimuksen sukulaisille ja ystäville. Tuloksena oli vankka suositus aloittaa yritystoiminta. Hän hankki y-tunnuksen ja alkoi mainostaa palveluaan Facebookissa.

Sateella pidetään tauko

Kesäkuun alun aikana nuori yrittäjä on ehtinyt pestä viitisenkymmentä mattoa.

– Tahti on sopiva. Kun väsyttää, voi pitää tauon ja toisaalta voi pestä mattoja vaikka iltaisin.

Painepesurilla saa kunnolla huuhdeltua mäntysuovan pois, tietää Eino Saarinen. Kuva: Tarja Hiltunen / Yle

Saunassa tapahtuvan pesun jälkeen Eino Saarinen siirtää matot ulos mattotelineeseen, jossa hän huuhtelee ne painepesurilla. Isä auttoi rakentamaan pihalle kuivaustelineen, johon mahtuu useampikin matto. Sateella Eino pitää taukoa pesusta, koska yrityksen toiminta-ajatuksessa on mainittu mattojen kuivaus auringossa. Sadekuuroja varten mattojen ylle saadaan nopeasti suojapressu.

Eino Saarinen aikoo jatkaa kesätyötään niin pitkälle kuin säitä riittää. Toisen opiskeluvuotensa syksyllä aloittava, tuleva merkonomi aikoo jatkaa yritystoimintaansa ensi kesänä. Yrittäjyys kiinnostaa tulevaisuudessakin.

– Huonoja kokemuksia ei vielä ole tullut vastaan. Raskastahan tämä on, mutta tähtäimessä on koko ajan ollut oman yrityksen perustaminen. Työtähän se vaatii.