1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tampereella rauhoitetaan liikennettä – nopeusrajoitus lasketaan 30 kilometriin?

Nykyiset 40 kilometrin rajoitukset pudotetaan ensi vuoden aikana 30 kilometriin, jos asia menee suunnitellusti. Ennen lopullista päätöstä kuullaan vielä asiantuntijoita ja kaupunkilaisia.

Kuva: Sini Ojanperä / Yle

Tampereella aiotaan laskea nykyiset 40 kilometrin nopeusrajoitukset suurimmaksi osaksi 30 kilometriin. Rajoituksen lasku oli tiistaina jo toista kertaa päätettävänä yhdyskuntalautakunnassa, mutta lautakunta siirsi varsinaisen päätöksenteon vielä syyskuulle. Sitä ennen pyydetään vielä lausuntoja asiantuntijoilta ja järjestetään yleisötilaisuus elokuussa.

Euroopan parlamentti suositti vuonna 2011, että kaupunkialueilla otetaan käyttöön 30 kilometrin nopeusrajoitus asuinalueilla ja yksikaistaisilla teillä, joilla ei ole erillistä kevyenlikenteen väylää. Suomessa 30 kilometrin rajoitus on jo käytössä muun muassa Helsingissä, Espoossa, Jyväskylässä ja Rovaniemellä.

– Esimerkiksi Helsingissä on saatu myönteisiä kokemuksia uusista rajoituksista, sanoo apulaispormestari Pekka Salmi.

– Vaikka kaikki eivät rajoituksia noudata, keskinopeuksien on todettu laskevan ja jarrutusmatkojen on huomattu lyhenevän paljonkin.

Nopeusrajoituksia on tarkoitus laskea kantakaupungin asuinalueilla. Jos asia menee suunnitellusti, uudet kyltit ilmestyvät katukuvaan todennäköisesti ensi vuoden aikana.

– Uudet nopeudet otetaan käyttöön vähitellen alue kerrallaan, Salmi kertoo.

– Pelkät 30 kilometrin kyltit eivät riitä. Nopeuksien laskemiseksi katuihin tarvitaan myös hidasteita ja kavennuksia.

Suunnitelmassa on myös tutkia tarkemmin liikenteen vaarallisuutta pienillä kaduilla, joilta ajetaan pääasiassa tonteille. Niillä tapahtuu lähes kolmasosa jalankulkijoille ja pyöräilijöille tapahtuneista onnettomuuksista – suurin osa suojateillä.

Vuonna 2014 Tampereella tapahtui 133 loukkaantuimiseen johtanutta liikenneonnettomuutta.