Salomo-myrsky runteli metsää rannikolla – Kokkolalle koituu kymmenien tuhansien eurojen lasku

Pohjanlahden rannikkoa runnelleen Salomo-myrskyn metsätuhot jäivät lieviksi Keski-Pohjanmaalla, mutta Kokkola kärsi melko suuret vahingot. Kaupungille koituu myräkästä kymmenien tuhansien euron lasku.

Kotimaa
Kuvassa tielle kaatunut puu.
Juha Kemppainen / Yle

Jopa yli 23 metriä sekunnissa puuskissa puhaltaneet myrskytuulet kaatoivat viime viikolla paljon yksittäisiä puita, mutta laajalla alueella.

Suurta yhtenäistä tuhoa myrsky ei aiheuttanut. Silti Keskipohjan Metsänhoitoyhdistyksen johtaja Juha Laitinen ennustaa, että tällainen tuho käy kalliiksi metsänomistajalle.

– Tilanne on hankala, kun yksittäisiä runkoja makaa siellä täällä. Harva yrittäjä lähtee sellaista korjuu-urakkaa tekemään. Siinä tilanteessa omistaja joutuu itse töihin. Vakuutus olisi hyvä olla, jos korjuu on taloudellisesti kannattamatonta, sanoo Laitinen.

Tilanne on hankala, kun yksittäisiä runkoja makaa siellä täällä. Harva yrittäjä lähtee sellaista korjuu-urakkaa tekemään.

Metsänhoitoyhdistyksen johtaja Juha Laitinen

Metsänhoitoyhdistyksestä muistutetaan, että kaatuneet puut keräävät tuhohyönteisiä, joten kovin pitkään niitä ei voi metsässä makuuttaa.

Pahiten kärsineelle Kokkolalle koituu myrskystä kymmenien tuhansien eurojen lasku. Eniten puita on kaatunut Kanta-Kokkolan lisäksi Lohtajalla ja Kälviän länsipuolella.

– Puita kerätään vielä elokuullakin. Metsureilla riittää varmasti kolmeksi viikoksi vielä töitä, arvelee Kokkolan metsätalousinsinööri Ahti Räinä.

Tämänhetkisen arvion mukaan Kokkolan mailla on kaatunut noin 700 kuutiota metsää eli tuhansia puita. Viikon verran tuhopuita ovat korjanneet metsurit ja heinäkuun lopulla työn aloittavat metsäkoneet ainakin Perhonjoen varrella, Trullevissa sekä Kvikantissa ja Kallisessa.

Osa tuhoaluista on vielä kartoittamatta, joten tarkat metsävauriot selviävät vasta loppukesästä.

Salomo-myrsky riepotteli erityisesti Pohjanlahden rannikkoa viikko sitten. Kovimmillaan tuulet puhalsivat puuskissa reippaat 23 metriä sekunnissa. Keski-Pohjanmaan lisäksi myräkkä aiheutti metsävahinkoja myös Lapissa, muun muassa Kittilässä.