Muista vertailla yksityisiä terveyspalveluita – hinnoissa voi olla valtavia eroja

Viranomaisten ylläpitämä nettisivusto auttaa vertailemaan hintoja ja opastaa monin tavoin hoitopaikan valinnassa kotimaassa tai ulkomailla.

Kuva: Yle

Terveyspalvelujen hinnat vaihtelevat paljon eri paikkakuntien ja palveluntarjoajien välillä. Esimerkiksi puolen tunnin silmälääkärin vastaanotosta joutuu Espoossa maksamaan 90–135 euroa, kun Turussa vastaava hintahaitari on 54–117 euroa. Jalkaterän röntgenistä saa maksaa enimmillään 113 euroa Turussa ja vähimmillään 65 euroa Porvoossa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Artikkelin hintatiedot on poimittu Hoitopaikanvalinta.fi (siirryt toiseen palveluun)-sivustolta "Mitä itse maksat" -osiosta. Tiedot perustuvat Kelan sairaanhoitokorvaustietoihin, joten mukana ovat vain ne käynnit tai toimenpiteet, joista on maksettu sairausvakuutuskorvauksia.

Kelan pääsuunnittelija Timo Partio haikailee, että sivuston paikkakuntakohtainen hintalista voisi olla kattavampikin.

– Listauksessamme ei ole sellaisia itsenäisiä palveluntarjoajia, joilla ei ole Kelan kanssa solmittua suoraveloitussopimusta. Oikeus tälläiseen sopimukseen toki olisi pienilläkin palveluntarjoajilla, Partio sanoo.

Uudistukset uhkaavat

On vielä hämärän peitossa, miten palvelusivuston käy tulevissa sote-uudistuksissa. Nykyään aineisto kerätään haettujen kela-korvausten pohjalta.

– Suuri uhka on jo se, että kelakorvausten poistaminen tekee mahdottomaksi tämänkaltaisen aineiston saamisen tulevaisuudessa. Julkisella sektorilla ei ole muuta vastaavanlaajuista rekisteriä yksityisistä terveyspalveluista maksetuista hinnoista, Partio harmittelee.

Hoitopaikanvalinta.fi-verkkopalvelu on rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspisteen, sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Kansaneläkelaitoksen yhteistyölprojekti, joka edistää tietoisuutta terveydenhuollon valinnanvapaudesta ja rajat ylittävästä terveydenhuollosta. Lisää tietoa löytyy sivustolta.

– Joka EU-maassa on rajat ylittävän terveydenhuolllon piste ja Suomessa se on sijoitettu Kelaan. Tarkoitus on antaa mahdollisimman paljon tietoa terveydenhuollon toteuttamisesta kunkin maan kansalaisille, Partio sanoo.