Törkeyksiä huutavien autoilijoiden ja tietyömiesten välille syttyi sota – yrityksissä pannaan jo miehiä kuriin

Tietyömailla on kypsytty autoilijoilta tulevaan haistatteluun ja keskisormen heilutteluun. Joidenkin työmiesten pinna on katkennut siinä määrin, että he ovat lähteneet mukaan sanasotaan. Yrityksissä on katsottu parhaaksi ryhtyä toimiin.

liikenne
Työmiehet tekevät asfalttia sateisella säällä.
Hanna Lumme / Yle

Liikenteenohjaajana toimivalle Asko Viinikaiselle autoilijoiden huono käytös on tietyömaiden ympärillä arkipäivää.

– Haistatellaan ja meinataan tulla väkisin tulla ohi, ei noudateta pysähtymismerkkiä. Tässä pitäisi olla poliisin vaatteet päällä, että olisi tarpeeksi auktoriteettia, Viinikainen toteaa.

Viinikainen on työskennellyt tietyömailla ympäri Kouvolaa. Keskisormen heiluttelua ja huutelua tapahtuu etenkin keskusta-alueilla.

Myöskään nopeusrajoituksia ei noudateta. Pahimpia kaahareita ovat Viinikaisen mukaan nuoret naiset.

– Ei tunneta liikennemerkkejä ja paahdetaan täysillä ohi. Se on pelkkää yleistä piittaamattomuutta.

Autoilijoiden pinna lyhentynyt?

Soitimme useisiin tienrakennustöitä tekeviin yrityksiin, jotka kaikki myöntävät ongelman.

– Kyllä sitä valitettavasti ilmenee. Liikenneraivo on vain lisääntynyt. Onko ihmisillä jotenkin huonompi sietokyky kuin aikasemmin? Tuntuu, että kynnys on madaltunut, pohtii NCC Industryn toimitusjohtaja Petri Järvensivu.

Haistatellaan ja meinataan tulla väkisin ohi.

Asko Viinikainen

Joissakin yrityksissä aprikoidaan, onko tietyömaiden määrä nyt suurempi kuin aiemmin.

– Onko niitä jo niin paljon, että ihmisillä alkaa olla pinna kireällä jatkuvaan jonotukseen? Se voisi olla yksi selitys, sanoo työmaapäällikkö Mikko Rekola Asfalttikallio Oy:stä.

Takaisin samalla mitalla

Autoilijoiden käytökseen on ollut vaikea puuttua. Joillakin työmailla työntekijät ovat menettäneet hermonsa huuteluun siinä määrin, että he ovat antaneet autoilijoille takaisin samalla mitalla.

Yrityksissä pyritään nyt ennaltaehkäisemään tilanteen tulehtumista pahemmaksi. Esimerkiksi NCC Industry on lähestynyt hiljattain henkilöstöään kirjeellä, jossa neuvotaan, miten huuteluun ja muuhun asiattomaan käytökseen pitäisi suhtautua.

– Pitäisi säilyttää ammattimainen ote, eikä mennä tunteella mukaan. Meillä ei ole tätä tietääkseni ilmennyt, toimitusjohtaja Petri Järvensivu toteaa.

Kukaan ei kiusaa tahallaan

Tietöitä tekevät yritykset toivovat törkeyksiä huutelevien autoilijoiden ymmärtävän, ettei kukaan hankaloita heidän elämäänsä tahallaan.

Pitäisi säilyttää ammattimainen ote, eikä mennä tunteella mukaan.

Petri Järvensivu

– Siellä on oltava ne alennetut nopeudet, vaikka töitä ei juuri sillä hetkellä tehtäisikään. Meillä on tiettyjä vastuita niin kauan kuin työmaa on kesken, muistuttaa Asfalttikallio Oy:n työmaapäällikkö Mikko Rekola.

Autoilijoiden käytökseen toivoo parannusta myös liikenteenohjaaja Asko Viinikainen Kouvolasta.

– Kunpa ihmiset tajuaisivat sen, ettemme me ilkeyttämme sulje katuosuuksia ja päästä autoja kulkemaan. Pakkohan nämä tiet on laittaa kuntoon.