Video: Kastiton isoisä palasi peruskoulun penkille 60 vuoden jälkeen

Köyhyys ja kasti murskasivat nepalilaisen Durga Kamin unelman opettajaksi tulemisesta. Nyt hän aikoo opiskella niin kauan kuin pystyy ja välittää tietoa muille dalit-kastiin kuuluville.

Uutisvideot: Nepalin vanhin koululainen on rehtorin isän ikäinen
Uutisvideot: Nepalin vanhin koululainen on rehtorin isän ikäinen

Aamuisin nepalilainen koululainen Durga Kami pukee päällensä koulupuvun ja solmii kengännauhat. Sen jälkeen hän kampaa partansa ja kävelee kouluun.

68-vuotias Kami palasi peruskouluun vasta, kun hänestä oli tullut jo isoisä. Kastijärjestelmän alimpaan luokkaan, köyhiin daliteihin kuuluva Kami unelmoi aiemmin opettajaksi tulemisesta. Kami joutui aikoinaan keskeyttämään opinnot rahapulan takia.

– Omien kokemuksieni perusteella [ylempiin kasteihin kuuluvat] sanovat lapsilleen, että heidän tulisi boikotoida dalit-opettajia. He sanovat, että jos [dalit-opettaja] koskee sinuun, heidän opetuksensa ovat epäpuhtaita ja heidät poistetaan koulusta, Kami kertoo.

Kami lasketaan yhteiskunnassa alempiluokkaiseksi, mutta luokkahuoneessa hän tulee hyvin juttuun koulukavereidensa kanssa. Luokkatoverit auttavat opinnoissa, ja kutsuvat Kamia "Baa":ksi, eli isäksi.

– Käyn koulua, jotta olisin oppinut ennen kuin kuolen. Haluan myös välittää tietoa muille daliteille, Kami sanoo.