Kertooko kännykkä pian, paljonko lautasellasi on kaloreita? Taskuskanneri tulossa myös Suomeen

Ruokaskanneri saattaa kuulostaa tieteiselokuvan höpinältä tai liian hyvältä ollakseen totta. – Sitä se ei ole, muuten askaroisin muiden asioiden kimpussa, sanoo laitteen keksijä ja DietSensorin perustaja Ylelle.

Kotimaa
DietSensorilla skannataan ruokaa.
DietSensor

DietSensor -laitteen esittelyvideo (siirryt toiseen palveluun) loksauttaa helposti suut auki. Toimiiko tuo oikeasti? Miten ruokaa voisi muka skannata?

Salaisuus piilee kuvassa näkyvässä harmaassa mötikässä, jolla ruokaa skannaillaan. Se sisältää niin sanotun molekyylisensorin, SCiO:n, jonka on kehittänyt israelilainen yritys nimeltä Consumer Physics. Sensori hyödyntää ravintomolekyylien värähtelyjä, jotka näkyvät infrapunavalossa.

Ruokaskannerin teknisen sovelluksen mahdollistaa havainto, että ruoka-aineiden molekyylit värähtelevät kukin omalla tavallaan. Siten ne muodostavat kukin ainutlaatuisen optisen tunnisteensa, kerrotaan DietSensorilta.

Kohderyhmäämme ovat ruokasairauksia sairastavat, painonpudottajat ja fitness-harrastajat

Rémy Bonnasse, DietSensorin perustaja

Tätä tunnistetta laite vertaa valtavaan eri ruoka-aineita sisältävään tietokantaan, ja käyttäjä voi lukea kännykkäsovelluksellaan, mitä lautasella oikein onkaan. Tietokanta sisältää myös nesteet, joten sillä pitäisi pystyä skannailemaan myös juomat. DietSensorin nettisivuilla tarjotaan on eri paketteja, joilla tietokanta on käytössä tiettyyn kuukausihintaan.

– Elintarviketeollisuudessa on ollut vastaavia skannereita käytössä jo ainakin kymmenen vuotta. Myös maataloudessa esimerkiksi viljasta voidaan mitata lähi-infrapunavalon aallonpituuksia hyödyntäen proteiinipitoisuuksia. Proteiinit, vesi, sokerit, rasva pystytään erottamaan näin. Kullakin on oma erottelualueensa. Sitä, miten tarkka tällainen ruokaskanneri on näihin muihin verrattuna, on vaikea sanoa, kertoo elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia Turun yliopistosta.

Apuri diabeteksen hoitoon

– Saimme idean laitteeseen vuonna 2014, kun tyttäremme sairastui ykköstyypin diabetekseen. Sitä sairastaa 38 miljoonaa ihmistä. Diabetesta sairastavan täytyy pystyä arvioimaan syömänsä ravinnon hiilihydraattimäärät. Moni tekee arvionsa melko summanmutikassa, ja siinä on riskinsä. Tähän halusimme parannusta kunnianhimoisella projektillamme, kertoo DietSensorin kehittäjä ja perustaja Rémy Bonnasse.

Kuvia DietSensorin sovelluksesta.
DietSensor

Laite on jo esitelty maailman suurimpina pidetyillä kulutuselektroniikkamessuilla CES:ssä Las Vegasissa viime tammikuussa. Se sai ykköspalkinnon CES:n parhaiden innovaatioiden sarjassa.

Mikäli laite täyttää odotukset, sen myyntipotentiaali maailmanlaajuisesti on valtava.

– Tavoittelemme kroonisia ravintosairauksia sairastavia, mutta yhtä lailla olemme kiinnostuneet fitness-harrastajista tai niistä, jotka yrittävät pudottaa painoa.

Tällä hetkellä laite on beta-testausvaiheessa. Syksyllä se aiotaan esitellä myös Suomessa.