1. yle.fi
  2. Uutiset

Kummat kukat kukkivat Korundissa Rovaniemellä

Reidar Särestöniemen voimakkaat Lapin maisemat hehkuvat Yössä kukkii kummat kukat -näyttelyssä Lapin taidemuseossa Korundissa. Toinen uusi näyttely juhlistaa Lapin Kuvataideseura Palaksen 50. toimintavuotta.

kuvataide
Yksityiskohta Reidar Särestöniemen teoksesta Riekon ilmestys
Arto Liiti/ Rovaniemen taidemuseo

Lapin Kuvataideseura Palas täyttää 50 vuotta. Seura perustettiin Rovaniemellä vuonna 1966 ja tuolloin myös järjestettiin ensimmäiset näyttelyt Ranualla, Sodankylässä ja Rovaniemellä. Palaslaisten tuotanto kuvaa lähinnä Lapin luontoa.

Korundin kesänäyttely Rovaniemellä Polun varrelta esittelee aktiivisten edesmenneiden palaslaisten teoksia. Esillä on muiden muassa Einari Junttilan, Martti Isometsän, Otto Suutarin ja Uuno Särkelän töitä.

Seuran perustajajäsenet olivat Lapin Taideseura Seitapiirin kuvataidejaoston jäseniä. Uuden seuran toiminta-alueena oli alusta asti koko Lapin alue. Perustamisestaan lähtien Palas halusi korostaa toimintansa maakunnallista luonnetta ja seuran ensimmäinen näyttely järjestettiin Ranualla huhtikuussa 1966. Samana vuonna pidettiin seuran näyttelyitä myös Sodankylässä ja Rovaniemellä. Ensimmäisenä toimintavuonna käynnistyi myös taideleiritoiminta ja maalausleiri järjestettiin Kaunispäällä kesällä 1966.

Palaslaisten tuotanto on pääosin sidoksissa Lapin luontoon, mutta myös muut kuvataiteen lajit: henkilökuvat, asetelmat, tapahtumakuvaukset ovat edustettuina.

Näyttelyn on kuratoinut Lapin yliopiston professori Tuijia Hautala-Hirvioja Rovaniemen taidemuseon kokoelmista. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan taiteilijaseuran juhlakirja.

Pohjolan Picasson kuvat hehkuvat

Korundin toinen kesänäyttely Yössä kummat kukat on kokoelma Reidar Särestöniemen Lapin maisemia. Särestöniemi, "Pohjolan Picasso" maalasi Lapin luontoa paratiisin väreissä. Yössä kukkii kummat kukat -näyttely tuo esille kokonaisvaltaisesti koetun arktisen maiseman: kesäyön valon, ruskan paletin, ensilumen tuntureilla tai suopursujen kukinnan. Särestöniemen maisemissa toistuvat joki, jänkä ja tunturit. Tärkein oli jänkä - se oli hän itse.

Särestöniemi koki voimakkaasti auringon ja teki kuviksi pohjoisen ihmisen valon ja lämmön kaipuun. Sydäntalvi ja sen valottomuus olivat Särestöniemelle vaikeaa aikaa.

– Talvi oli hirveä ja se oli eessä, kauhisteli taiteilija kunnes 1970-luvun puolessa välissä päätti kesyttää talven maalamalla ja myymällä sen.

Näyttelyn ovat kuratoineet Lapin yliopiston professori Tuija Hautala-Hirvioja ja Rovaniemen taidemuseon amanuenssi Riitta Kuusikko, Kirsi ja Keijo Eerikäisen kokoelmasta.

Korundin kesänäyttelyt ovat avoinna 10. kesäkuuta - 11. syyskuuta.

Lue seuraavaksi