78-vuotiaalle myytiin muutaman satasen putkiremonttia 24 000 eurolla

Ikäihmisille tarjottavat erilaiset ylihintaiset remontit ovat monissa paikoissa arkipäivää. Etelä-Savossa eläkeläispariskunta pelastui reilun 24 000 euron remonttilaskulta tutun lvi-asiantuntijan avulla.

Kotimaa
Käsiepesu ja kraana.
Petri Vironen / Yle

Alkuviikosta Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojat varoittivat kauppamiehistä, jotka tarjoavat ikäihmisille remontteja, joiden hinnat saattavat nousta hyvinkin korkeiksi.

Epäilyttävän korkealle hinnotellun tarjouksen sai keväällä juvalainen eläkeläispariskunta, joka oli soittanut lehti-ilmoituksesta löytyneeseen yritykseen tukossa olevan viemärin takia.

Yrityksen edustajat tulivat paikan päälle, tutkivat tilanteen ja tekivät nelisivuisen paperin, jota asiakas piti tarjouksena. "Tarjouksessa" oli lueteltu ranskalaisin viivoin eri työvaiheet. Hintaa remontille oli laskettu vajaat 25 000 euroa.

Tarjous olikin tilausvahvistus

Päivää myöhemmin asukkaille heräsi epäilys, että kaikki ei ollut aivan kohdallaan. Mies soitti tuntemalleen Juvan kunnan vesihuoltopäällikölle Hannu Suhoselle. Suhonen päätti mennä katsomaan papereita paikan päälle.

- Asiakkaalle oli tarjottu viemäriputken saneerausta sukittamalla. Siinä viemäriputken sisälle ujutetaan materiaalia, joka on ikään kuin uusi putki. Sillä korjataan usein viemärinsyöpymiä ja halkeamia, Suhonen kertoo.

Kyse ei ollut tarjouksesta vaan se oli tilausvahvistus

Hannu Suhonen

- Katselin tarjousta ja huomasin hyvin pian, että kyse ei ollut tarjouksesta vaan se oli tilausvahvistus. Siitä puuttui asiakkaan allekirjoitus, mutta toisen, myyjille jääneen kappaleen hän oli ilmeisesti allekirjoittanut, Hannu Suhonen kertoo.

Suhosen mukaan asiakkaalle luvattiin palata asiaan tarkempaa sopimista varten muutaman viikon kuluttua. Kaupan perumisen mahdollistava kaksiviikkoinen olisi siinä vaiheessa ollut jo ohi.

Suhosen avustuksella pariskunta sai peruttua kaupan, joka jälkikäteen osoittautui kelvottomaksi ostajan kannalta. Toisen yrityksen tekemä vastaavansisältöinen tarjous oli noin 9 000 euroa.

- Kun talon valurautaiset viemäriputket sitten kuvattiin toisen yrityksen kameralla, huomattiin, että ne ovat täysin kunnossa. Ne tarvitsevat vain pesun, joka maksaa ykkössatasia, Hannu Suhonen kertoo.

Kuvaukset muistitikulle

Kaupat tehnyt yritys suostui mukisematta kaupan purkuun, mutta muistutti, että tarjous on edelleen voimassa, jos asiakas päätyy tilaamaan remontin.

– Jos asiakas ei olisi perunut tilausta kahden viikon sisällä, kauppa olisi väkisin toteutunut. Onneksi he tajusivat ottaa heti yhteyttä, ja saimme peruttua tilauksen ajoissa, Suhonen muistuttaa.

Onneksi he tajusivat ottaa heti yhteyttä

Hannu Suhonen

Suhosen mukaan asiakkaan kannattaa vaatia dokumenttia viemärikuvauksesta esimerkiksi muistitikulla.

Hannu Suhonen ei ole aiemmin törmännyt nimenomaan viemäreitä koskeviin ylihintaisiin viemäritarjouksiin.

– Sen sijaan ilmanvaihtokanavien nuohouksia, ikkunanvaihtoja ja vesikattojen saneerauksia markkinoidaan erittäin voimakkaasti. Saatetaan soittaa ja kertoa, että yrityksen edustaja on alueella ja voi tulla mihin aikaan viikosta tai päivästä tahansa käymään. Tarjoukset ovat yleensä vähintään kohtuuhyvin hinnoteltuja, Hannu Suhonen arvioi.