1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Kaj Kunnas kertoo aivoinfarktistaan: Kiitos Suomi, kiitos Meilahti, kiitos elämä!

Toukokuussa iskenyt aivoinfarkti laittoi urheilutoimittaja Kaj Kunnaksen elämänarvot uusiksi. Kunnas kertoi kokemuksestaan Ylen Ajantasa-ohjelmassa.

urheilu
Kaj Kunnas.
Kaj Kunnas.Aki Laine / Yle

Kello oli 7.40 toukuisena aamuna. Kaj Kunnas yritti laittaa deodoranttipurkkia takaisin kaappiin. Käsi ei totellut, eikä hommasta tahtonut tulla mitään. Kunnas istahti kylpyhuoneessa vessanpöntölle istumaan hetkeksi.

– Sitten tuli mielyttävä hyvänolon tunne, aivan kuin toisella puolella päätäni joku olisi sivellyt lämmintä siirappia päästä alaspäin pitkin poskea. Kun nousin ylös, toinen poski repsotti, Kunnas muisteli toukokuista aamua Ylen Ajantasa-ohjelmassa keskiviikkona.

Siitä alkoi paljon onnea ja erinomaista sekä nopeaa hoitoa sisältänyt tapahtumaketju, jonka ansiosta Kunnas pystyy alle kuukausi aivoinfarktin jälkeen kertomaan kokemastaan.

Onnea oli matkassa paljon. Kaksi vuorokautta ennen aivoinfarktia Kunnas oli juttumatkalla Puolassa. Jos infarkti olisi iskenyt siellä, Kunnas uskoo, että lopputulos olisi ollut hyvin toisenlainen. Onnea oli myös se, että infarkti ei iskenyt nukkuessa.

Kunnas tunnisti nopeasti aivoinfarktin oireet, sillä hänen ystävänsä sai helmikuussa sellaisen.

– Hänen vaimonsa kanssa oli paljon puhuttu oireista.

Puhe oli jo muuttunut sammaltavaksi, kun Kunnas soitti naapurinsa ovikelloa. Naapurit tajusivat nopeasti, että avulla on kiire ja soittivat ambulanssin.

Kymmenen minuuttia deodoranttipurkkiepisodista ambulanssi oli pihalla.

– Sitä olen paljon miettinyt, että oliko se ambulanssi meidän autotallissamme, Kunnas naurahtaa nopeasti saapuneesta avusta.

Leijonien kopissa Meilahdessa

Ambulanssi kuljetti Kunnaksen Meilahden sairaalaan, jossa odottivat lääkäri ja sairaanhoitaja.

– Kyllä täytyy sanoa, että olen kuullut Meilahden (sairaalan) loistavasta hoidosta, mutta tässäkin täytyy ottaa tilaisuudesta vaarin ja kiitollisuudella ajatella koko ketjua, joka siinä toimi.

Kunnas laitettiin sairaalassa heti liuotushoitoon, joka kesti reilun tunnin. Sen jälkeen hänet siirrettiin elpymään, mistä tuli koko sairaalahoidon kivuliain jakso.

– 24:ään tuntiin ei saanut edes päätään nostaa. Se olikin ainoa kivulias kohta, koska suorana makaaminen 24 tuntia oli kova paikka. Selkää jomotti ja henkisestikin se oli kova paikka.

Vaikka toipuminen on vasta alkanut, analysoi Kunnas hoitoketjua kokeneen urheilutoimittajan sanoin.

– Minulle tuli siitä päivästä sellainen olo kuin olisin tullut Leijonien (Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen) pukukoppiin. Meilahdessa kaikilla oli oma roolinsa, kaikki olivat ammattilaisia. Kaikki tekivät juuri sen, mikä kuului heidän työhönsä.

Pelon kautta ei voi elää

Sairaalassa 53-vuotias Kunnas tutkittiin läpikotaisin. Lopputuloksena oli, että Kunnas on perusterve mies, joka sai määrittelemättömän aivoinfarktin. Infarktin syy jäi siis arvoitukseksi.

– On se toisaalta vähän keljuakin, koska jos se on kerran voinut tulla, kai se toisenkin kerran voi tulla, Kunnas sanoo ja huomauttaa, että 18 000 ihmistä saa Suomessa vuosittain aivoinfarktin.

Heistä 2 000–3 000 saa toisen vuoden sisään ensimmäisestä.

– Eihän tässä voi pelon kautta elää, silloin kaikki on piloilla.

Kuolemattomuuden tunne lähti Kunnaksesta aivoinfarktin myötä nopeasti. Aiemmin hän sanoo painaneensa menemään eteenpäin huolettomasti.

– Sitä linnunlaulua kannattaa kuunnella niin kauan kuin sitä kuulee.

Kaksi syntymäpäivää ja monta kiitosta

Kesämökkinsä terassilla Kunnas pohtii aivoinfarktin hänessä aiheuttamia muutoksia. Joka suuntaan säntäilevä elohiiri on joutunut tottumaan ajatukseen, että toipuminen on vasta alussa. Ja siinä tulee myös kestämään pitkään.

– Jalat käy, kädet käyvät. Puhe soljuu, ei ihan niin hyvin kuin ennen infarktia. Välillä saattaa tulla väsymyskohtauksia. Silloin kun voin hyvin, olen mielestäni ihan sama Kaitsu kuin ennenkin. Kun se väsymys tulee, se en ole minä.

Toipuminen on alkanut hyvin, mutta lääkärit ovat varoitelleet Kunnasta, että nyt ollaan vielä nousukiitovaiheessa. Yhtä aivoinfarktin aiheuttamaa kokemusta Kunnas työstää.

– Jollakin lailla koen, että minulla on nyt kaksi syntymäpäivää.

Työstämistä tuottaa myös yritys asettaa elämän tärkeimmät asiat järjestykseen. Vaimo, lapset, terveys ja työ kuuluvat edelleen tärkeimpiin asioihin, mutta muiden kuin työn laittaminen tärkeysjärjestykseen on vaikeaa.

– Työssään ei kannata itseään tappaa. Just tällä hetkellä ehkä tärkein juttu on se, että on sininen taivas ja tuuli käy. Meidän on hyvä istua tässä. Kukaan ei tule puskan takaa uhkailemaan meitä, kukaan ei ammu meitä, pommit ei pauku. On hyvä ja terve olo ja on sellainen tunne, että kiitos naapurit ja kiitos Suomi ja kiitos Meilahti ja kiitos elämä!

Ajantasa

Lue seuraavaksi