1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aarnion Trevoc-jutun hovikäsittelyssä loppulausuntojen päivä

Seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyvä Jari Aarnion rikosoikeudenkäynti päättyy tänään loppulausuntoihin. Aarnio vaatii käräjäoikeudessa saamansa ehdottoman vankeustuomion kumoamista tai ainakin lieventämistä. Syyttäjä vaatii tuomion koventamista.

Jari Aarnion Trevoc-jutun pääkäsittely hovioikeudessa alkoi toukokuun alussa 2016. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Jari Aarnion Trevoc-jutussa vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen kesäkuussa 2015.

Tuomio tuli törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja kahdesta lievemmästä rikoksesta. Syytteet törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä petoksesta sen sijaan kaatuivat.

Aarnio vaatii käräjillä saamansa vankeustuomion kumoamista tai ainakin sen lieventämistä ehdolliseksi.

Syyttäjät puolestaan vaativat, että hovioikeus tuomitsee Aarnion myös törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä petoksesta sekä samalla koventaa tämän vankeusrangaistusta.

Syyttäjä: Aarnio tuomittava myös törkeästä lahjuksesta

Valtionsyyttäjä Mikko Männikkö pitää Helsingin käräjäoikeuden Aarniolle langettamaa tuomiota törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä koko Trevoc-jutun kivijalkana.

– Aarniolla oli kaksoisrooli. Hänelle on järjestetty Trevocista osakeomistukseen perustuva taloudellinen etu, ja hän on osallistunut samaan aikaan Trevoc-seurantalaitehankintojen valmisteluun Helsingin huumepoliisissa.

Aarniolla oli kaksoisrooli.

Mikko Männikkö

Käräjäoikeus antoi tuomion kaksoisroolista eli törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Käräjäoikeus ei kuitenkaan hyväksynyt syyttäjän näkemystä siitä, että Aarnio olisi samalla saanut myös törkeän lahjuksen eli osakkeisiin perustuvan etuuden Trevoc-yhtiöstä.

Myös syyte törkeästä petoksesta kaatui käräjillä. Oikeuden mukaan Trevocin laitteet olivat käyttökelpoisia eikä viranomaisia harhautettu.

Syyttäjät katsovat myös, että Trevoc Oy on tuomittava menettämään valtiolle rikoksella saatuna hyötynä runsaat 370 000 euroa.

Puolustus: Aarniolla ei ollut minkäänlaista roolia Trevocissa

Jari Aarnion puolustusasianajajan Riitta Leppiniemen arvio Helsingin poliisilaitoksen Trevoc-seurantalaitehankinnoista on tyystin toisenlainen kuin syyttäjillä.

Puolustus kiistää jyrkästi sen, että Aarnio olisi saanut osakkeisiin perustuvaa taloudellista etua Trevocista. Puolustuksen mukaan Aarnio ei ole syyllistynyt törkeään lahjuksen ottamiseen.

Syyttäjän rakentama lahjuskuvio on aivan mahdoton.

Riitta Leppiniemi

– Aarniolla ei ole ollut minkäänlaista roolia Trevoc-yhtiössä tai sen rahoituksessa. Syyttäjän rakentama lahjuskuvio on aivan mahdoton.

Puolustus kiistää myös syytteen törkeästä petoksesta.

– Trevocin laitteet olivat tarpeellisia. Ei ollut muita vaihtoehtoja kuin omatoiminen Trevoc-laitteiden hankkiminen, koska KRP ei kyennyt kelvollisia laitteita toimittamaan. Ketään ei ole petetty.

Huume- ja virkarikoshaarasta erillinen käräjätuomio syksyllä

Hovioikeus on istunut Trevoc-juttua toukokuun alusta saakka. Tuomionsa hovioikeus antaa myöhemmin, ilmeisesti syksyllä.

Helsingin huumepoliisin entisellä päälliköllä Jari Aarniolla on parasta aikaa vireillä myös suuri huumausaine- ja virkarikosjuttu käräjäoikeudessa.

Huumausainejutun käräjätuomio saataneen syyskuussa. Huumejutussa syyttäjät vaativat Aarniolle 11 vuoden vankeustuomiota. Aarnio itse vaatii kaikkien syytteiden hylkäämistä.