Brexit-pelko valtasi markkinat – suomalaissijoittajan on odotettava kauppojaan juhannuksen yli

Britannian tuleva EU-kansanäänestys aiheuttaa markkinoilla jo nyt suurta epävarmuutta. Hätäisimmät myyvät omistuksiaan ja Euroopan keskuspankki varautuu poikkeustoimiin Britannian äänestyksen jälkeen. Suomalaissijoittaja ei kuitenkaan pääse muun Euroopan markkinaliikkeisiin heti mukaan, sillä Helsingin pörssi on perinteisesti juhannuksena kiinni.

talous
Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n liput liehumassa päällekkäin.
Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n liput liehumassa päällekkäin.Andy Rain / EPA

Pelko Britannian EU-erosta on viime päivinä sotkenut Euroopan markkinat. Osakekurssit ovat yleisesti laskeneet, esimerkiksi Euro Stoxx 600 -indeksi on kesäkuussa tullut alas jo kahdeksan prosenttia.

Valuuttamarkkinoilla punta on pudotuksessa ja valtionlainoissa Saksa saa nyt jopa kymmenvuotista lainaa miinuskorolla, kun sijoittajat etsivät kuumeisesti turvasatamia rahoilleen.

Muita perinteisiä turvasatamia sijoittajille ovat olleet kulta sekä valuutat kuten dollari tai Sveitsin frangi.

Tällä hetkellä vallalla on yleisesti riskien alasajo, vahvistaa myös suomalaista suursijoittajaa, eläkeyhtiö Ilmarista edustava sijoitusjohtaja Mikko Mursula.

– Markkinoilla vallitsee tällä hetkellä todella hermostunut tunnelma. Hermostuneisuus on oikeastaan lisääntynyt sitä mukaa, kun on saatu uutta tietoa mielipidekyselyistä.

Tuoreimmat mielipidemittaukset Britanniassa näyttävät jo voittoa EU-eron kannattajien Brexit-leirille. Myös laajalevikkinen sanomalehti Sun aloitti viikon alussa näyttävän kampanjoinnin EU-eron puolesta.

Piensijoittajat jo myymässä salkkua

Suomessakin piensijoittajien kerrotaan myyneen osakeomistuksiaan Brexit-riskin pelossa. Suursijoittajille myynti ei ole varsinainen vaihtoehto, vaikka salkun osakepainoa onkin voitu jo keventää.

Ilmarisen sijoitusjohtajan Mikko Mursulan mukaan pörssipudotukselta voi myös suojautua, tosin juuri nyt se on erittäin kallista.

Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula.
Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula uskoo, että pörssit sahailevat edestakaisin tänäkin vuonna.

– Esimerkiksi tällä hetkellä riskiltä suojautuminen on kertakaikkisen kallista, koska kaikki sijoittajat tiedostavat, että Brexit on markkinoilla iso riski.

Mursula kehottaa myös välttämään sellaisia sijoituskohteita, joihin kohdistuu poikkeuksellisen iso Brexit-riski, kuten brittien kiinteistömarkkina.

– Mitä isompi yllätys äänestyksen tulos on, sitä isompi markkinaliike useimmissa omaisuusluokissa tullaan näkemään.

EKP koolla ensi viikolla

Myös Euroopan keskuspankki varautuu erikoistoimiin, jos markkinaliikkeet Britannian äänestyksen jälkeen ovat suuria. Keskuspankkiirit ovat koolla ja uutistoimisto Reutersin mukaan pankeille varaudutaan pumppaamaan lisärahaa.

Suomen Pankista vahvistetaan, että myös pääjohtaja Erkki Liikanen matkustaa Frankfurtiin Britannian äänestyksen alla.

Kyse on pankin mukaan normaalin kokousaikataulun mukaisesta EKP:n neuvoston kokouksesta 22.6. sekä yleisneuvoston kokouksesta 23.6.

”Keskuspankkien toiminnan luonteeseen kuuluu kaikkiin mahdollisiin tapahtumiin varautuminen. Näin on myös Ison-Britannian kansanäänestyksen kohdalla”, Suomen Pankista viestitetään.

Reutersin mukaan EKP antaisi tarvittaessa julkisuuteen lausuman, jonka mukaan keskuspankki tekee jälleen ”kaiken tarvittavan” ylläpitääkseen markkinoiden likviditeettiä.

Helsingin pörssi kiinni

Suomessa äänestystuloksen välitöntä markkinavaikutusta pehmentää se, että pörssi on kiinni heti äänestyksen jälkeisenä päivänä, juhannusaattona.

Juhannuksen vuoksi kiinni on myös Tukholman pörssi. Muualla Euroopassa kauppaa käydään kuitenkin normaalisti ja markkinaheilunta voi olla juhannusaattona perjantaina massiivista. Ainakin juhannusaatosta odotetaan vuoden vilkkainta pörssipäivää.

Nasdaq Helsingin toimitusjohtaja Henrik Husman perustelee pörssin kiinnioloa sillä, ettei juhannusaatto ole myöskään pankki- eikä selvityspäivä.

Nasdaq Helsingin toimitusjohtaja Henrik Husman.
Nasdaq Helsingin toimitusjohtaja Henrik Husman.

– Suomi ja Ruotsi ovat, niin kauan kun minä muistan, olleet juhannusaattona kiinni. Se ei ole pankkipäivä, eli vaikka pörssi olisi ollut auki, niin se ei olisi välttämättä riittänyt. Olisimme tarvinneet sinne tietysti myös osapuolet eli välittäjät ja sijoittajat mukaan.

Husmanin mukaan Nasdaq Helsinki ei ole tehnyt mitään kattavaa selvitystä juhannuksen aukiolon tarpeesta, koska sille ei aiemmin näyttänyt olevan kysyntää.