Kuluttajalle luvassa tasaisemmin kotimaista kalaa – Ammattikalastajille tulossa yrittäjäkohtaiset saaliskiintiöt

Suomessa ollaan ensi vuonna siirtymässä yhteisistä saaliskiintiöistä toimijakohtaisiin kiintiöihin. Tämä takaisi sen, että ammattikalastajat tietäisivät, paljonko he vuosittain saavat kalastaa. Kuluttajalle muutos toisi tasaisemmin kotimaista kalaa tarjolle.

Kotimaa
Troolari Rockall
Markku Sandell / Yle

Tällä hetkellä kalastuskiintiöt on jaettu maittain ja suomalaiset ammattikalastajat kalastavat ikään kuin kilpaa yhteisestä kiintiöstä. Kuka eniten ehtii kalastamaan, haukkaa isoimman potin. Jatkossa kilpailuasetelma poistuisi, kun kullakin olisi oma saaliskiintiönsä, joka määräytyy kalastushistorian perusteella.

– Kalastajat pystyvät optimoimaan kalastuksensa markkinoiden mukaan ja tekemään pitempiä sopimuksia kalantoimittajille, sanoo kalatalousneuvos Risto Lampinen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Ministeriössä on pitkään valmisteltu muutos on merkittävä kuihtuvalle ammattikalastukselle. Muutoksen arvioidaan luovan tulevaisuudenuskoa ja puuttunutta pitkäjänteisyyttä alalle.

Kalaa tasaisemmin markkinoille

Tavallinen kuluttaja hyötyy muutoksesta, sillä kalastajat voivat säädellä kalastustaan markkinoiden mukaan. Tällöin esimerkiksi voidaan välttää se, että jossain vaiheessa tulee kotimaista lohta markkinoille todella runsaasti ja hinta romahtaa. Sesongin jälkeen kalaa ei ole enää juuri lainkaan tarjolla.

Lohenkalastuksessa noudatetaan silti lähivuosina vielä ajallisia rajoituksia, milloin kalastaminen on mahdollista, mutta tähänkin on tulossa lievennyksiä.

– Tarkoitus on mahdollistaa ammatti- eli kaupallisille kalastajille koko kauden kestävä kalastus, jolloin he saavat parempaa ja tasaisempaa tuloa myös lohenkalastuksesta, Risto Lampinen sanoo.

Parhaillaan ministeriössä ja Luonnonvarakeskuksessa selvitetään, miten koko kauden mittainen lohenkalastus voidaan järjestää esimerkiksi rajoittamalla eri pyydysten käyttöä. Valikoiva kalastus onnistuu ainakin rysäpyynnillä.

Valtioneuvosto käsittelee eduskuntaan menossa olevaa esitystä torstaina. Asetuksen odotetaan tulevan voimaan marraskuun alussa, jolloin toimijakohtaiset kiintiöt voisivat toteutua ensi vuoden alussa.