1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutiset viittomakielellä

Viittomakieliset lapset saivat elokuvaoppia Helsingissä

Kuurojen liiton ja Kuuorjen kansanopiston yhteinen elokuvaleiri antaa lapsille myös uusia kavereita ja viittomakielistä seuraa.

Elokuvaleiriläisiä tutustumassa kameraan.

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla joukko kouluikäisiä lapsia oli kokoontunut elokuvaleirille Kuurojen kansanopiston tiloihin Helsingissä. Kuurojen liiton ja Kuurojen kansanopiston yhteiselle elokuvaleirille osallistui yhteensä 17 leiriläistä.

Tekeillä on supersankarielokuva, jossa kuulevat ja kuurot joutuvat alussa kahnauksiin, mutta pääsevät myöhemmin sopuun.

– Riita syntyi siitä, että kuulevat eivät osanneet piirtää ja me kuurot olemme siinä taitavia. Kuulevat oppivat sitten viittomaan. Se on sellainen supersankarielokuva, joka syntyi nopeasti ideoituna ja improvoisoituna, kertoo elokuvan ohjaajana toimiva leiriläinen Oiva Salomaa.

Elokuvaoppia ja viittomakielisiä kavereita

Leirin yhteinen työkieli oli viittomakieli ja se antaa lapsille mahdollisuuden käytää viittomakieltä ikätoveriensa kanssa.

– Tärkeintä on että lapset tapaavat toinen toisiaan, saavat uusia kavereita ja viittomakielistä seuraa. Monet eivät koulussa ja muualla pajoa näe muita viittomakielisiä. Leirin tärkein idea onkin tarjota päivittäinen viittomakielinen ympäristö. Leiri tarjoaa myös lapsille mukavaa tekemistä kesälomalle sekä kokemuksen millaista elokuvan tekeminen on, kertoo leirin vetäjä Kaarina Huovinen.

Viikon aikana lapsille on opetettu elokuvan perusteita, kuten erilaisia kuvakokoja, tarinankerrontaa ja kuvaamista.

Tarkoituksena on, että leiriläiset voivat hyödyntää oppimiaan taitoja myös jatkossa.

Olen tehnyt kotona jo paljon kavereiden kanssa elokuvia. Täältä saan lisää oppia, niin voin sitten tehdä kotona vielä parempia elokuvia, kertoo leiriläinen Sara Väre.