1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansalaisaloite kaipaa kestävämpää rakentamista – professori komppaa, mutta korostaa realiteetteja

Tervettä ja kestävää rakentamista ajava kansalaisaloite kaipaa muun muassa entisaikana käytettyä painovoimaista ilmanvaihtoa. Rakennusfysiikan professorin Juha Vinhan mielestä painovoimaista ilmanvaihtoa on mahdollista käyttää pientaloissa, mutta ei suuremmissa rakennuksissa. Hänkin ihmettelee kuitenkin aloitteen tavoin kovaa eristysintoa rakennuksissa.

Kotimaan uutiset
Omakotitalon rakentamista Joensuussa.
Janne Ahjopalo / Yle

Kolmisentuhatta nimeä tähän mennessä kerännyt kansalaisaloite toivoo rakentamiseen rakenne- ja ilmanvaihtoratkaisuja, jotka ovat olleet entisaikaan mahdollisia. Esimerkkinä on painovoimainen ilmanvaihto.

"Luonnollinen eli painovoimainen ilmanvaihto on tehtävä jälleen aidosti mahdolliseksi siten, että siitä tulee toteutettavissa oleva vaihtoehto koneelliselle ilmanvaihdolle. Ikkunatuuletus pitää hyväksyä laskelmissa painovoimaisen ilmanvaihdon tehostuskeinoksi, jotta ilmanvaihtomääriä ei tarvitse ylimitoittaa.

Pientaloissa toki painovoimainen ilmanvaihto on mahdollinen.

Juha Vinha

Tuloilman ehdottomasta suodatusvaatimuksesta tulee luopua, sillä se estää yksinkertaisimpien luonnollisten ilmanvaihtojärjestelmien käyttämisen."

Rakennusfysiikan professori Juha Vinha Tampereen teknillisestä yliopistosta ymmärtää painovoimaisen ilmanvaihdon edut, mutta näkee sen haikailun hieman idealistisena.

– Pientaloissa toki painovoimainen ilmanvaihto on mahdollinen, mutta muissa taloissa se ei ole realistinen vaihtoehto. Isoissa tiloissa ja julkisissa rakennuksissa ilmanvaihtokapasiteetti ei olisi riittävä, sanoo Vinha.

Lämmöneristämistä ja kemikaaleja

Sen sijaan rakennusten eristysintoon professori suhtautuu yhtä kriittisesti kuin kansalaisaloite. Aloitteen mukaan tiukat energiatehokkuusvaatimukset aiheuttavat jo nykyisellään rakenteiden homeriskejä homeriskejä Suomen ilmastossa.

– Määräyksiä ei tule tältä osin enää kiristää ja uusissa rakennusten energiatehokkuuden parantamista koskevissa asetusluonnoksissa tämä linjaus onkin tehty, toteaa Vinha.

Lämmöneristäminen saattaa kuitenkin lisääntyä nykyisestä, jos rakennuksen energiatehokkuusmääräyksiä tiukennetaan merkittävästi. Ympäristöministeriö (siirryt toiseen palveluun) valmistelee parhaillaan lainsäädäntöä ja ohjeita, joilla Suomessa siirrytään lähes nollaenergiarakentamiseen EU:n yhteisten tavoitteiden mukaisesti.

Kansalaisaloitteessa koetaan, että ulkoilman sijasta pitäisi pelätä kemikaaleja.

"Suodattamatonta ulkoilmaa paljon suurempi riskitekijiä ja sisäilmaongelmien aiheuttaja on erilaisten synteettisten rakennusmateriaalien aiheuttama kemikaalikuorma."

Rakennusfysiikan professori Juha Vinha ei ota tähän kantaa, koska kemikaaleista on niin ristiriitaisia näkemyksiä.

– Riittävä ja oikein toteutettu ilmanvaihto on kuitenkin tärkeä, jotta eri aineiden pitoisuuksia voidaan vähentää sisäilmassa.

Lue seuraavaksi