Autotestaaja vetosi ajotietokoneen tallenteeseen – hovioikeus lievensi tuomiota ylinopeudesta

Rovaniemen hovioikeus on lieventänyt tuomiota ylinopeustapauksessa, joka sattui Kittilän Alakylässä maaliskuussa 2015. Testiautoa ajanut autontestaaja kiisti poliisin mittaaman ylinopeuden ja hovioikeus piti todisteena esitettyjä ajotietokoneen tietoja luotettavina.

Kotimaa
Volkwagenin keula lumen peitossa. Rekisterikilvessä lukee saksaksi "maailmanauto".
Daniel Bockwoldt / EPA

Törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta tuomittu autotestaaja perusti valituksensa Volkswagen-testiautonsa tarkan ajotietokoneen tallenteisiin. Ajotietokoneen piirturin käyrien mukaan auton huippunopeus oli tutkaan ajaessa 94,47 kilometriä tunnissa, kun taas poliisi mittasi auton nopeudeksi 60 kilometrin nopeusrajoitusalueella 116 kilometriä tunnissa.

Mies kiisti myös nopeusrajoituksen alueella todisteenaan Googlen sivuston tieto, jonka mukaan alueella oli 80 kilometrin eikä syytteessä mainittu 60 kilometrin nopeusrajoitus.

Käräjäoikeus oli tuominnut miehen 50 päiväsakkoon törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Hänelle määrättiin kuukauden ja 12 päivän ajokielto ehdollisena, koeajan päättyessä syyskuussa 2016. Mies oli vaatinut ehdollisuutta, koska ajaa työkseen.

Tekninen tai inhimillinen virhe

Hovioikeuden mielestä testiajaja esitti varsin vahvaa todistelua syytettä vastaan. Miehen todisteet huomioon ottaen hovioikeus katsoi, että se ei voi riittävällä varmuudella sulkua pois sitä mahdollisuutta, että poliisi tekemässä nopeuden mittauksessa on sattunut tekninen tai inhimillinen virhe.

Nopeusvalvontaa tehnyt poliisi oli kertonut oikeudessa, että tutkaa kalibroidaan säännöllisin väliajoin. Mittaustulos tutkalla oli 119 kilometriä tunnissa ja lopullinen tulos oli varmuusvähennyksen jälkeen 116 kilometriä tunnissa.

Nopeusrajoituksen osalta oikeus kääntyi poliisin kannalle. Kittilän alakylässä on 80 kilometrin nopeusrajoitus, mutta jo joitakin vuosia kylän kohdalla on ollut puolen kilometrin alue, jossa nopeusrajoitus on alennettu 60 kilometriin tunnissa. Oikeus päätteli, että testiajajan oikeudessa esittämä Google-sivuston tieto oli ajalta ennen nopeusrajoituksen muutosta.

Hovioikeus alensi 37-vuotiaan testiajajan tuomion törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta liikenneturvallisuuden vaarantamiseksi. Miehen sakkorangaistus pieneni 50 päiväsakosta 30 päiväsakkoon ja hänet vapautettiin ajokiellosta.