1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pysy poissa, turisti! – 10 matkailun uhkaamaa kummastusta maailmalta

Turismi piristää taloutta ja matkailu avartaa. Varjopuolena ihmismassat tekevät tuhoa luonnolle, tunnelmalle ja paikalliselle hintatasolle. Näissä henkeäsalpaavissa kohteissa viranomaisten on ollut pakko panna turistit kuriin.

Kotimaan uutiset

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

"Digitaalinen ei voi korvata omin silmin näkemistä"

Euroopan matkailukaupunkien kongressissa kesäkuussa kuultiin todellisesta "ensimmäisen maailman ongelmasta": entä jos matkailijoita on jo yksinkertaisesti liikaa?

Helsingin kaupungin matkailumarkkinointia edustanut Tuulikki Becker kertoo kuulleensa huolen niiltä suurimmilta ja kauneimmilta kulttuurikohteilta, joihin me suomalaisetkin totutusti suuntaamme – Barcelonalta, Berliiniltä, Pariisilta ja Amsterdamilta. Pahimmillaan niissä joillakin keskusta-alueilla asuu vain matkailijoita. Se on toki mukavaa kaupungin tuloille, mutta kiristää asukkaiden hermoja – kyselyssä (siirryt toiseen palveluun)barcelonalaiset kokivat turistimeret isommaksi ongelmaksi kuin köyhyyden.

Matkailusivustot ja sosiaalinen media paitsi ruokkivat matkakuumetta myös levittävät sanaa uniikeista nähtävyyksistä.

– Kaikki tiedonvälitys on nykyään niin helppoa. Mutta digitaalinen ei voi kuitenkaan korvata sitä, että näkee omin silmin, sanoo Becker, Visit Helsingin toimitusjohtaja.

Matkakuumeiset suomalaiset tekivät viime vuonna yli kahdeksan miljoonaa matkaa ulkomaille. Olemme pisara meressä, mutta meri hyökyy parhaillaan valtavaksi aalloksi. Yksi keskeinen tekijä on aasialaisten vaurastuva keskiluokka.

– Aasiasta matkailu kasvaa kovaa vauhtia. Euroopan metropolit halutaan nähdä ensin, toteaa Tuulikki Becker.

Kotimajoitus menossa liiallisuuksiin

Turistisumppuihin vaikuttavat monet muutkin kehitykset. Lennot pääkaupunkeihin ovat kilpailtuja ja halpoja. Eläkeläiset elävät pidempään ja terveempinä, ja heillä on aikaa matkailla. Netissä alati kasvava matkailubisnes tuo lähes jokaisen tarjolle valtavasti vaihtoehtoja, myös hyvin lyhyitä ja pienen budjetin lomareissuja.

Yksi tuoreimmista markkinan muuttajista on Airbnb:n kaltaisten kotimajoituspalveluiden kasvu ja laaja suosio.

– Esimerkiksi Airbnb on kiva juttu, kunhan se ei mene liiallisuuksiin. Matkaajat haluaisivat elää paikallisten keskellä, mutta pahimmillaan naapureina onkin pelkästään muita turisteja, Becker kuvaa.

Kun yhdestä kohteesta tulee turismin sumppu, tilanne voi ratketa itsestään.

– Kun tietyistä kohteista tulee "jo nähtyjä", matkailu leviää: ensin Kanariansaarista matkailtiin vain Teneriffalle, mutta sen jälkeen muista saarista tuli suositumpia. Nyt pitkästä aikaa Teneriffa on palannut trendikkääksi.

Matkailuammattilainen tähdentää, että aina kannattaa muistaa turistien tuoma hyvä.

– Jos Helsingissä ei olisi vierailijoita, ei meillä olisi niin paljon tarjontaa, mistä itse nauttia, kuten ravintoloita, kauppoja, kiinnostavia käyntikohteita ja tapahtumia.

Magalluf Mallorca Baleaarit turisti rantaloma
AOP
Angkor Wat temppeli kambodjassa.
EPA/MAK REMISSA
Lue seuraavaksi