WHO poisti kahvin mahdollisesti syöpää aiheuttavien aineiden listalta

Tutkimuksen mukaan erittäin kuumat juomat voivat kuitenkin lisätä syöpäriskiä.

terveys
Kahvilatyöntekijä kaataa vaahdotettua maitoa pahviseen kahvinukiin.
Yle

Maailman terveysjärjestö WHO on poistanut kahvin mahdollisesti karsinogeenisten aineiden listalta. WHO:n alaisen kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen IARC:n mukaan kahvin ja syövän välisestä yhteydestä ei ole tarpeeksi todisteita.

– En ole oikein varma, miksi kahvi alunperinkään oli päätynyt korkeampaan kategoriaan, syövän ja kahvin yhteyttä tutkinut epidemiologi Owen Yang Oxfordin yliopistosta toteaa.

Kahvin sijaan erittäin kuumat juomat saattavat lisätä syöpäriskiä, ilmenee IARC:n keskiviikkona julkistamasta tutkimuksesta. IARC määritteleekin kuumat juomat mahdollisesti karsinogeenisiksi.

Tutkimuksessa viitataan etenkin maihin, joissa teen kaltaiset juomat on tapana nauttia erittäin kuumana. IARC kiinnitti huomiota ruokatorven syöpätapausten yleisyyteen esimerkiksi Kiinassa tai Iranissa, joissa juomia nautitaan jopa yli 70 asteisena.

IARC:n karsinogeeniluokitusohjelman varajohtaja Dana Loomis arvioi, että erittäin kuumat juomat saattavat aiheuttaa lämpövaurioita kurkussa, mikä voi lopulta johtaa kasvaimen kehittymiseen. Hän kuitenkin painottaa, että todisteet yhteydestä ovat vielä rajallisia. Esimerkiksi kuuman ruoan syömisen aiheuttamasta riskistä ei ole tarpeeksi todisteita.

Lähteet: AP