Lapissa on löydetty keinoja hyödyntää biotaloutta

Eduskunnan ympäristövaliokunta on ollut kaksipäiväisellä Lapin vierailulla. Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi kiittelee Lapissa tehtyä työtä biotalouden hyödyntämiseksi.

Satu Hassi
Monitoimikone metsänhoitotöissä.
Antti Kettumäki / Yle

Lapissa on löydetty uusia keinoja hyödyntää biotalouden mahdollisuuksia.

Alueella on esimerkiksi jalostettu männyn kuoren alla olevaa nilaa ja puolukkaa kosmetiikkateollisuuden tarpeisiin. Raaka-aineista saatava hinta moninkertaistuu korkeamman jalostusasteen ansiosta.

Meri-Lapissa on tehty paljon työtä teollisuuden jäte- ja sivuvirtojen hyödyntämisessä, kiittelee eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi.

– On tehty todella hienoa työtä tällä seudulla siinä, että erilaisten teollisuuslaitosten jätevirroista ja sivuvirroista on saatu raaka-aineita sekä tämän seudun että kauempanakin olevien teollisuuslaitosten prosesseihin. Samalla on vähennetty sitten sitä mitä tarvitsee ostaa raaka-aineita ulkoa ja vähennetty myös jätteitä.

– Uskon, että juuri tälläisten taloudellisesti korkean arvon biotaloustuotteissa, kiertotalousosaamisessa ja ympäristöteknologiassa on Suomen taloudellinen tulevaisuus, Hassi sanoo.

Eduskunnan ympäristövaliokunta on parhaillaan kaksipäiväisellä Lapin vierailulla. Valiokunta vieraili tiistaina Rovaniemellä ja Torniossa, keskiviikkona Kemissä.