Amerikkalainen kuurosokea Mark Ladreneu: Suomessa hyvät tulkkaus- ja kuljetuspalvelut

Amerikkalainen kuurosokea Mark Landreneau on Suomessa kuuden viikon vierailulla tutustumassa suomalaiseen yhteiskuntaan ja elämään. Pitkään kuurosokeiden edunvalvontaa tehnyt Mark kerää matkallaan ideoita kotiinviemisiksi.

Kuurosokea Mark Landreneu viittomassa.

Syntymästä asti kuurolla Markilla Ladreneulla todettiin 10-vuotiaana Usherin syndrooma. Oireyhtymä on perinnöllinen sairaus, joka aiheuttaa kuulo- ja näkövamman.

Ladreneu asuu Seattlessa, missä sijaitseva toimintakeskus The Lighthouse for the Blind on yksi suuri kuurosokeiden työllistäjä.

– Siellä valmistetaan komponentteja ranskalaiselle Airbusille ja amerikkalaiselle Boeingille. Kuurosokeita työntekijöitä on viitisenkymmentä ja kuulevia 250 - 300, Landreneau kertoo.

1900-luvun alussa perustetun Lighthousen tarkoituksena on tarjota sokeille työpaikkoja ja koulutusta. Työympäristö on Ladreneun mukaan räätälöity kuurosokeille sopivaksi.

– Kuurosokeille työturvallisuus on tärkeää vakavien tapaturmien välttämiseksi. Lighthousessa koneissa on hyvät turvalaitteet ja optiset turva-anturit, jotka suojaavat työntekijää. Tällaisia ei muualla vastaavissa työpaikoissa ole. Lighthousessa näitä on erityisesti kehitetty. Samoin tietokoneille on näkövammaisille soveltuvia ratkaisuja, kuten tekstisuurennusohjelmia, puhesyntetisaattori ja pistekirjoitusnäyttö. Tällaisilla lisälaitteilla ja sovelluksilla työkoneiden ohjaaminen onnistuu myös kuurosokeilla.

Kuurosokeiden palvelut ja oikeudet vaihtelevat eri puolilla Amerikkaa

Aiemmin Louisianassa asuneen Mark Ladreneun mukaan kuurojen ja kuurosokeiden oikeudet vaihtelevat suuresti eri puolilla Yhdysvaltoja. Hän kehuu suomalaisen yhteiskunnan kuljetus- ja tulkkauspalveluja, sillä niiden ansiosta suomalaiset kuurosokeat ovat selvästi itsenäisempiä.

– Amerikassa 82 prosenttia kuurosokeista ei käy töissä. Yhtenä esteenä on kuljetuspalveluiden puute, joka estää työssäkäynnin. Suomessa tämä on järjestetty esimerkillisesti eri liikennevälineissä. Seattlessa tilanne on parempi kuin muualla Amerikassa. Toinen työssäkäynnin este on tulkkipalvelun puute, joka estää kommunikoinnin. Ilman kommunikointia ei voi käydä töissä. Kun kuuro menettää näkönsä, ei tukipalveluita ole tarjolla. Nämä asiat on Suomessa paremmin järjestetty, Ladreneu kehuu.