1. yle.fi
  2. Uutiset

Bergön saarella pannaan aprikoosipuutkin kukkimaan – kolme kertomusta itsensä työllistämisestä

Mahdottoman voi tehdä mahdolliseksi, kun on tarpeeksi rohkea ja tekee lujasti töitä. Tämän ovat todistaneet pienen Bergön saaren yrittäjänaiset, jotka ovat valinneet oman tapansa elää.

Kotimaan uutiset
taimiston kasveja
Elina Kaakinen / Yle

Eija Luhtasela etsi miehensä kanssa pitkään taloa. Unelmien paikka löytyi lopulta Merenkurkusta Bergön saarelta. Itä-Suomesta Enosta kotoisin oleva Eija näki heti, että talo ja varsinkin tontti tarjoavat paljon mahdollisuuksia.

Runsas vuosi sitten avattiin Niittytilan taimisto.

– Pikkuhiljaa se alkoi rakentua oman puutarhan ympärille. Huomattiin, että harvinaisempia puita on vaikea saada Suomesta ja siitä kypsyi ajatus, että miksei voitaisi itse tuoda niitä ja myydä.

Verkko tuo asiakkaat lähelle

Bergön saari kuuluu Maalahden kuntaan. Saarella on viitisensataa asukasta. Siltaa saarelle ei ole, mutta reilun kilometrin mittainen lossimatka sujuu joutuisasti. Niittytilan taimisto ei ole aivan Bergön keskustassa, sinne ajetaan metsän läpi kapeaa tietä pitkin.

Kun taimistolle tulee, huomio kiinnittyy heti aitoihin, jotka reunustavat puutarha-aluetta. Eija Luhtasela kertoo, että aitojen tehtävä on pitää hirvet loitolla.

Niittytilan taimiston portti
Niittytilan taimisto avattiin runsas vuosi sitten.Elina Kaakinen / Yle

– Ensimmäinen kesä oli vaikea, kun asiakkaat eivät vielä löytäneet kaupungista tänne, mutta tänä keväänä ja kesänä yhä useampi on jo alkanut löytää paikan. Markkinointi ja esimerkiksi messuilla esittäytyminen alkavat tuottaa tulosta.

Luhtasela myöntää, että taimiston syrjäinen sijainti on haaste. Toisaalta hän näkee mahdollisuutensa sen, että yritys sijaitsee idyllisellä saarella, jota voi markkinoida käyntikohteena. Verkkokauppa on kuitenkin yrityksen tärkeä kivijalka.

– Merkittävä osa myynnistä tapahtuu verkossa. Verkkokauppa on löydetty hyvin, iloitsee Luhtasela.

Eija Luhtasela
Eija LuhtaselaElina Kaakinen / Yle

Niittytilan taimistosta löytyy perinteisten puutarhakasvien lisäksi uusia ja erikoisiakin hyötykasveja, esimerkiksi aprikoosi- ja persikkapuiden taimia.

– Ne ovat kestäviä latvialaisia lajikkeita, jotka talvehtivat hyvin täällä. Haluamme tarjota asiakkaille sellaisia kaveja, joita on vaikea Suomesta löytää, mutta jotka kuitenkin ovat menestyneet tällä vyöhykkeellä.

Eksoottisista puistaan Eija Luhtasela odottaa tänä vuonna jo hedelmiä. Aprikoosi- ja persikkapuut ovat tehneet kukkia mukavasti.

Harrastuksesta tuli yritys

Saman tien varrella, melkein taimiston naapurissa, on myös Janette Westin yritys. Janette on pyörittänyt hevosvaellustallia Bergössä jo 17 vuoden ajan. Alkukesän aamuna metsän ympäröimällä Westin tilalla vallitsee täydellinen rauha. Saariston idylliä ei voi kuin ihailla.

– Kunpa osaisinkin katsoa tätä samoilla silmillä kuin vierailijat. Itse näen kuitenkin täällä lähinnä tekemättömiä töitä, naurahtaa West.

Hevosyrityksessä on työtä enemmän kuin yksi nainen ehtii tehdä. Tallissa on kahdeksan hevosta ja yksi poni. Janetten apuna tallin hoitamisessa on puoliso. Hän sanoo, että enemmän kuin bisneksestä heillä tallin pitämisessä ja hevosvaellusten järjestämisessä on kysymys elämäntavasta.

– Yrittäjäksi ryhtyminen ei aikanaan pelottanut. Tämä kehittyi rakkaasta harrastuksesta ja alkoi sillä tavalla kuin luonnostaan.

Bergössä vanha talo
Kesällä Bergö näyttää parhaat puolensa. Elina Kaakinen / Yle

Kesäasukkaille kahvia ja kalaa

Janette West on syntyjään vaasalainen. Bergön saarelle hän on muuttanut miehen perässä. Mies on tuonut saarelle myös Susanne Kuusikorven, joka hänkin on alkujaan vaasalainen. Susannella ja hänen kalastajamiehellään on kaksi alle kouluikäistä lasta.

– Ajatus siitä, että pitäisi lähteä täältä äitiyslomien jälkeen kaupunkiin töihin, ei tuntunut ollenkaan houkuttelevalta. Ryhdyimme mieheni kanssa miettimään vaihtoehtoja.

bergössä kesäkahvilan kyltti
Susanne Kuusikorven kesäkahvila on yhdessä Bergön vanhimmista taloista.Elina Kaakinen / Yle

Kuusikorpi vuokrasi Bergön kylän keskustasta vanhasta talosta tilat ja perusti kesäkahvilan. Kahvilassa hän myy itse leipomiaan tuotteita ja myynnissä on myös tuoretta ja savustettua kalaa. Bergön kesäasukkaat ovat Kuusikorven vakioasiakkaita.

– Täällä on talvisin niin vähän väkeä, että ympäri vuoden toimintaa ei kannata pyörittää, mutta kesäisin asiakkaita on riittänyt.

Hyvää elämää Bergössä

Kaikki kolme Bergön saaren yrittäjänaista ovat tehneet elämässään rohkeita ratkaisuja. Heille yhteistä on myös se, että he ovat itse valinneet oman tapansa elää.

Bergön saari luo elämälle turvalliset puitteet. Maalahden kunta saa naisilta kiitosta. Saarelle on vastikään valmistunut uusi ala-asteen koulu ja nyt koulun kylkeen rakennetaan palvelutaloa vanhuksille.

– Onhan se valtavan hienoa, että täällä ikänsä asuneiden vanhusten ei tarvitse lähteä mantereen puolelle sitten kun eivät enää pärjää kotona, sanoo Susanne Kuusikorpi.

Parannettavaakin olisi. Paikallista yritystoimintaa tukisi se, että kylään saataisiin edes vähän majoitus- ja ruokapalveluita. Nyt sellaiset puuttuvat kokonaan.

– Jonkinlaiselle bed and breakfast -tyyppiselle toiminnalle täällä olisi tosiaan tarvetta, toteaa Janette West ja toivoo, että joku ottaisi vinkistä vaarin.

Yrittämisen ja itsensä työllistämisen mahdollisuuksia siis on, mutta aloittaminen vaatii rohkeutta. Eikä alku ole aina helppo. Eija Luhtasela sanoo, että varsinkin toimintansa alussa yrittäjiä kannattaisi tukea. Sillä tavalla saataisiin syrjäisillekin alueille lisää työpaikkoja ja veronmaksajia.

Bergön kalasatama
Bergön pienvenesatama.Elina Kaakinen / Yle
Lue seuraavaksi