Suomen tietoliikenneyhteydet nopeutuvat entisestään – Jo toinen merikaapeli Uudeltamaalta Eurooppaan

Investoinnin odotetaan piristävän paikallista liiketoimintaa ja lisäävän työpaikkoja Länsi-Uudellamaalla. Niin kutsutun Hankokaapelin kaupallinen käyttö voitaisiin aloittaa vuonna 2018.

Kotimaa
Merikaapelin vetoa
Yle

Suomen ja Saksan välille vedetty meritietoliikennekaapeli aiotaan yhdistää Hangon alueeseen. Suomalaisyritys Cinia Group laski vuoden 2015 lokakuussa ensimmäisen, suoran merikaapelin Suomesta Saksaan, nopeuttaakseen tietoliikenneyhteyksiä Suomesta Manner-Eurooppaan.

Nyt suunnitteilla olevan, Hankoon vedettävän kaapeliliittymän, on määrä helpottaa länsisuunnalta tulevaa liikennettä suoremmin uuteen kaapelijärjestelmään.

Cinia Group, Hangon ja Raaseporin kaupungit sekä joukko paikallisia yrityksiä ovat allekirjoittaneet tänään aiesopimuksen asiasta.

Paikalliset yritykset mukana investoimassa

Hangon liittymän kustannusarvio on noin 10 miljoona euroa, josta 3 miljoonaa euroa on tarkoitus rahoittaa paikallisen investointiryhmän tuella.

Rahoituksesta puuttuvan vajaan miljoonan suunnitellaan hoituvan Hangon ja Raaseporin kaupunkien velkarahoituksen takauksella. Kaupunkien on tarkoitus käsitellä asiaa ensin kaupunginhallituksissa ja syksyyn mennessä kaupunginvaltuustoissa.

Toiveena virkeämpi ympäristö paikallisille yrityksille

Cinian toimitusjohtajan Ari-Jussi Knaapilan mukaan Hangon sijainti on osuvasti Tukholman ja Helsingin välissä, ja siksi Hankoa harkittiin jopa aiemmin rakennetun merikaapelin päärantautumispaikaksi.

Hangon kaupunginjohtajan Denis Strandellin mukaan merikaapeliyhteys luo edellytykset uudenlaisen modernin teollisen toiminnan saamiseksi alueelle.

– Olemme menettäneet tältä alueelta paljon perinteistä teollisuutta kuten Koverharin terästehtaan. Nyt meillä on mahdollisuus saada tänne uutta, 2000-luvun teollisuutta, kuten datakeskuksia, Strandell sanoo.

Kaapeli arvioidaan saatavan testikäyttöön ensi vuoden lopulla ja kaupallinen käyttö alkaisi alkuvuodesta 2018.

Lopullinen investointipäätös ja yhteistyösopimus paikallisen investointiryhmän ja Cinian välillä tehdään syksyllä.