Kierrätysvaatteiden ylitarjonta poikimassa turvapaikanhakijoille oman vaatebrändin?

Kierrätystekstiileistä vaatteita valmistavan Globe Hopen perustajalla Seija Lukkalalla oli erikoinen ongelma: vaatteita tulee niin paljon, ettei niitä ehdi ottaa edes käsittelyyn. Vastaus löytyi kuitenkin lähempää kuin alunperin osasi ajatella eli viereisestä vastaanottokeskuksesta.

Kotimaa
Tuija Vuorenranta lajittelee vaatteita Oinasjoen koululle perustetussa ompelutyöpajassa.
Tuija Vuorenranta lajittelee vaatteita Oinasjoen koululle perustetussa ompelutyöpajassa.Yle

Oinasjoen koulun liikuntasali on täynnä ylitse pursuavia pahvilaatikoita. Useimmissa niistä komeilee huolimattomasti tussilla sutaistu teksti, kuten "kaatis" tai "reklikset". Kyse on keskusliikkeisiin vaatekauppojen hyllyiltä tai asiakkailta reklamaation kautta palautuneista tuotteista. Kierrätystekstiileistä uusia tavaroita valmistavan Globe Hopen perustaja Seija Lukkala saa tämänkaltaisia lahjoituksia usein. Aivan liian usein.

– Minun on hirveän vaikea kieltäytyä näistä, koska tiedän, että seuraava osoite on kaatopaikka tai polttolaitos, jos minä sanon ei. Olen aikani miettinyt, että mitä näillä teen, kunnes keksin, että minullahan on iso vastaanottokeskus melkein naapurissa ja siellä on paljon naisia, joilla ei ole mitään tekemistä.

Kaikki vastaanottokeskuksen naiset mukana toiminnassa

Turvapaikanhakija Fattma Vihdin Oinasjoen koululla.
Yle

Ompelutyöpaja on saanut Hopeaniemessä innostuneen vastaanoton: kaikki siellä olevat naiset ovat ilmoittautuneet mukaan toimintaan. Esimerkiksi kahdeksan kuukautta sitten lapsensa kanssa Jemenistä Suomeen paennut Fattma on täysin kyllästynyt joutenoloon.

– Se on pääasia, että on edes jotain mitä tehdä. Kaikki työ kiinnostaa. Vastaanottokeskuksessa ei ole mitään tekemistä.

Idean äiti ja materiaalin lahjoittaja Seija Lukkala iloitsee työpajatoiminnan saamasta vastaanotosta. Uusia tuotteita ylijäämävaatteista ei valmisteta, vaan ne korjataan ja otetaan käyttöön tai myydään eteenpäin. Esimerkiksi alkuperäiset vaatemerkit on poistettava ennen jatkojalostamista.

– Tässä saadaan työllistettyä turvapaikanhakijoita ja järkevää tekemistä heille. He voivat myös ottaa korjattuja ja muodistettuja vaatteita itselleen tai voihan tästä muodostua heille ihan liiketoimintaa, eli he voisivat myydä näitä eteenpäin vaikka oman brändinsä alla.

Kunta palkkasi ohjaajan, myös vapaaehtoiset tervetulleita

Vaatteet lajitellaan puolapuille.
Yle

Lukkalan ja SPR:n lisäksi toiminnassa ovat mukana Martat, Vihdin seurakunta sekä Vihdin kunta. Kunnan mukaantulo mahdollisti myös Tuija Vuorenrannan velvoitetyöllistymisen työpajaan kesän ajaksi. Muutaman päivän kokemuksella edessä on melkoinen urakka.

– Tämä tavaramäärä on ällistyttävä. En olisi voinut ikinä kuvitella, että tällainen systeemi jossain pyörii, että ihan käyttökelpoista tai pientä korjausta tarvitsevaa kamaa hävitetään! Mitä näistä vaatteista olen palautuslappuja lukenut, niin joissain on vain sauma ratkennut. Tuntuu siltä, että ihmisiä ei kiinnosta korjata vaatteita, vaan ne viedään takaisin kauppaan ja vaihdetaan uuteen, Vuorenranta puuskahtaa.

Ompelutarvikkeet ja ohjausapu otetaan ilolla vastaan

Turvapaikanhakijoita, Seija Lukkala sekä Tuija Vuorenranta Oinasjoen koululla.
Yle

Ompelutyöpajassa tehdään töitä kahdessa vuorossa, joten Seija Lukkala toivoo vapaaehtoista ohjaajaa Vuorenrannan avuksi. Ompelukoneille ja -tarvikkeille on niin ikään tilausta.

– Materiaalista ei ole pulaa, mutta me tarvitsemme ompelukoneita ja saumureita sekä ompelutarvikkeita, eli mittanauhoja, saksia, ratkojia, silmäneuloja. Jonkin verran tarvitsemme myös villa- ja puuvillalankaa vaatteiden parsimiseen ja korjaamiseen.

Suurin osa vaatteista on uusia, mutta niissä on joku pieni puute, kuten puuttuva nappi. Korjattuja sekä tarpeen mukaan uudistettuja vaatteita on ainakin alkuvaiheessa tarkoitus myydä lähiseudun kirpputoreilla, mutta Lukkala on pyöritellyt mielessään jo seuraavaa askelta.

– Me ollaan tässä Oinasjoen koululla nyt heinäkuun loppuun asti ja tänä aikana meidän täytyy osoittaa meidän olemassaolon tarpeellisuus. Toivotaan, että me saamme tämän jälkeen Nummelasta tilan, jossa turvapaikanhakijat voisivat tarjota vihtiläisille ompelu- ja korjauspalvelua sekä mahdollisesti kahvilatoimintaa.