Britanniassa EU-eroa ajetaan kauhukertomuksilla turkkilaisista – katso tästä listasta hurjimmat väitteet

Britannian EU-kansanäänestyskampanja on kahden leirin kamppailu, jossa totuutta vääristellään oman edun ajamiseksi. Kokosimme keskeiset väitteet, joiden avulla brittejä houkutellaan eroamaan unionista.

Brexit
Grafiikka, kuvassa pääministeri David Cameron osoittaa etusormellaan Britannian eu-eroa ajavaa Boris Johnsonia.
Britannian pääministeri David Cameron korostaa maan talouden hyötyvän EU-jäsenyydestä. Hänen kilpakumppaninsa, Brexit-kampanjan kärkihahmo Boris Johnson haluaa brittien itsemääräämisoikeuden takaisin.Yle Uutisgrafiikka

Euroopan unionin jäsenyys on viime viikkoina innostanut britit sanankäyttöön, jota muualla Euroopassa voidaan vain ihmetellen seurata. Kampanja on ajoittain muistuttanut sisällissotaa, jossa omia joukkoja on lietsottu, jos nyt ei ihan valheilla niin ainakin vääristellyllä totuudella.

EU-jäsenyyttä puolustava leiri vetoaa ihmisten järkeen korostamalla jäsenyyden taloudellista hyötyä briteille. EU-eroa eli Brexitiä ajava leiri pyrkii puolestaan vetoamaan ihmisiin luomalla mielikuvaa byrokraattisesta unionista, joka estää brittejä päättämästä omista asioistaan.

1. Britannia maksaa EU:lle joka viikko yli 440 miljoonaa euroa

Brexit-kampanjan mukaan Britannia lähettää Brysseliin viikottain 350 miljoonaa puntaa (yli 440 miljoonaa eroa). He sanovat, että ilman EU-jäsenyyttä tämä raha voitaisiin käyttää julkisten terveyspalveluiden rahoitukseen.

Todellisuudessa Britannia maksaa jäsenyydestään vähemmän, sillä se saa jäsenmaksualennuksen. Se saa myös rahaa EU:lta erilaisina tukina, joten Britannian nettomaksu on 161 miljoonaa puntaa (eli 202 miljoonaa euroa) viikossa.

EU-jäsenyyden kannattajat korostavat, että monet muut jäsenmaat maksavat unionin budjettiin väkilukuun suhtettuna huomattavasti enemmän. Britannia myös hyötyy jäsenyydestään enemmän kuin joutuu siitä maksamaan.

Jäsenyyden kannattajien mukaan Britannia joutuisi vakaviin talousvaikeuksiin, jos maa eroaisi unionista. Hallitus on varoittanut, että mahdollisen eron jälkeen joudutaan korottamaan veroja ja tekemään lisää julkisten menojen leikkauksia.

2. Britannia hukkuu hallitsemattomaan maahanmuuttoon

Kovinta kieltä kansanäänestyskampanjoinnissa on käytetty maahanmuutosta. EU-eroa ajavat ovat korostaneet, että unionin vapaan liikkuvuuden takia Britannia ei pysty rajoittamaan eu-kansalaisten maahanmuuttoa.

Vetoapua leiri on saanut tuoreista maahanmuuttoluvuista, jotka eivät ole laskeneet hallituksen lupauksista huolimatta. Vuonna 2015 Britanniaan tuli 300 000 ihmistä enemmän kuin sieltä lähti. Maahanmuuttajista valtaosa eli 184 000 tuli muista EU-maista.

Brexit-kampanjan mielestä maahanmuutto rasittaa Britannian julkisia palveluita ja alentaa palkkoja. Sen mielestä maahanmuutto saadaan hallintaan vain eroamalla unionista ja ottamalla käyttöön maahanmuuttajien pisteytys heidän taitojensa ja koulutuksensa mukaan.

EU-jäsenyyden kannattajat korostavat, että unionimaista tulleet maahanmuuttajat maksavat enemmän veroja kuin kuluttavat palveluita ja että maahanmuutto hyödyttää Britannian taloutta.

3. Miljoonat turkkilaiset ryntäävät Britanniaan

Brexit-kampanjan lehtisessä varoitetaan EU:n laajentuvan jatkuvasti. Nyt jonossa ovat Albania, Makedonia, Montenegro, Serbia ja Turkki. Erityisesti 76 miljoonan asukkaan Turkkia on käytetty kampanjassa lyömäaseena.

Kauhukuvissa väitetään, että Turkki liittyy muutaman vuoden kuluttua unioniin ja sen myötä Britanniaan rynnii miljoonia turkkilaisia.

Itsevaltaisen Turkin EU-jäsenyys ei toteudu kuitenkaan pitkään aikaan. Lisäksi unioni ei voi laajentua ilman jäsenmaiden yksimielistä päätöstä, joten Britannia voisi halutessaan estää Turkin jäsenyyden.

4. EU:n virkamiehet laativat valtaosan Britannian laeista

Brexit leiri korostaa, että Brysselin byrokraatit, joita ei ole edes vaaleilla valittu, laativat yli puolet Britannian laeista. Lisäksi muut jäsenmaat voivat pakottaa britit hyväksymään päätöksiä heidän omaa tahtoaan vastaan.

Tosiasiassa jäsenvaltioita velvoittavat direktiivit ja asetukset syntyvät moniportaisen päätöksenteon tuloksena. Euroopan unionin virkamiehet eli komissio voivat tehdä aloitteen uudeksi lainsäädännöksi. Kyse on kuitenkin vain ehdotuksista, jotka hyväksytään vasta jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin päätöksellä.

EU-eron kannattajien mielestä Britannia voi saada itsemääräämisoikeutensa takaisin vain eroamalla unionista. Jäsenyyden kannattajat painottavat, että vain murto-osa Britannian lainsäädännöstä tulee EU:sta ja että monissa tärkeissä asioissa maalla on veto-oikeus.