Hyppää sisältöön

Fyysistä vai psyykkistä? – Miksi jalkapalloilijat sylkevät jatkuvasti?

Kiivaan jalkapallo-ottelun aikana pelaajilla on tunnetusti sylki herkässä. Fyysisen rasituksen aikainen limaneritys ei pelaajien sylkemisherkkyyttä yksin selitä, sillä siinä missä miehet sylkevät jatkuvasti, naiset eivät pelikentällä räi juuri koskaan.

Kuva: Johann Hattingh / EPA

Sylkiessään miespelaajat ikään kuin alleviivaavat maskuliinisuuttaan, tietää naisten jalkapallomaajoukkueen lääkäri Pippa Laukka. Sylkeminen ottelun aikana on miesten psykosomaattista oireilua, jossa tunteet ovat pelissä. Sylkeminen kuvastaa usein pettymystä, sillä harva juuri maalin tehnyt sylkee, mutta ohi laukonut sitäkin useammin.

– Tilanteeseen pettynyt sympaattinen hermosto saa pienen piikin johtuen siitä, että siihen tilanteeseen liittyi voimakas tunnelataus. Tämä tunnelataus vaikuttaa aivoissa sijaitsevaan syljenerityskeskukseen, liikuntalääketieteeseen erikoistunut Laukka sanoo.

Jalkapalloilijan sylkemisessä on jäljellä paljon tuttuja piirteitä luolamiesajalta. Kun miehet metsästivät ruokaa kuolemaa peläten, kytkeytyi hermosto samanlaiseen taisteluasentoon kuin nykyään jalkapallo-ottelun aikana. Tässä taistelutilassa syljeneritys muuttuu.

Mies sylkee, nainen nielaisee

Sylkeminen ei ole kovin naisellista, joten harva nainen syljeskelee pelikentällä. Naisille erittyy pelin tiimellyksessä kuitenkin suuhun ihan samaa limaa kuin miehille. Se sylki on mukoosia, joka on vetisempään seroosiin verrattuna paksumpaa ja limaisempaa.

Saksalainen spiegel.de (siirryt toiseen palveluun)selvitti vuoden 2014 jalkapallon MM-kisojen aikaan, mistä kaikesta pelaajien sylkeminen lopulta voi johtua. Puhtaasti fysiologinen syy liittyy spurtteja sisältävään juoksemiseen. Kun pelaaja ottaa nopean spurtin, ei normaali nenähengitys enää riitä, vaan pelaajan on siirryttävä hengittämään suun kautta.

Suuhengitys kuivattaa suun limakalvoja ja syljestä tulee kieleen ja kurkkuun tarttuvaa sitkeää limaa. Tästä paksummasta syljestä pelaaja haluaa mielellään eroon. Vaihtoehtoiksi jää sitten sylkeminen tai nielaiseminen.

Spiegelin haastatteleman urheilupsykologin mukaan sylkeminen auttaa miehiä merkkaamaan reviiriään pelikentällä hiukan samalla tavalla kuin eläimet sen tekevät. Tämän vuoksi esimerkiksi moni vaihtopelaaja sylkäisee jo kentälle tullessaan.

Räkäistään pettymys pois

Joukkueurheilulajeihin perehtynyt naisten jalkapallomaajoukkueen lääkäri Pippa Laukka tietää, että sylkeminen kuuluu jalkapalloon. Lajit ovat erilaisia. Formulakuski ei ehdi huonosti ajamansa mutkan jälkeen sylkemään tai nielemään, koska seuraava mutka tulee välittömästi ja ajamisen vireys on pidettävä koko ajan samanlaisena.

Futiksessa taas tilanteet tulevat ja menevät. Laukka puhuu ylivireyspiikistä, jonka purkautuminen saa sylkemään tai tekemään muita outoja temppuja. Osalla pelaajista ne muodostuvat maneereiksi.

– Seuraan pelien aikana aina näitä tilanteita. Ne ovat kiehtovia ja kertovat paljon, Pippa Laukka sanoo.

Kovakin räkijä voi oppia hillitsemään tapojaan, kunhan on ensin tietoinen taipumuksistaan. Huipputasolla ei kuitenkaan riitä, että puoliso nuhtelee huonosta käytöksestä. Spiegelin haastatteleman urheilupsykologin mukaan sylkeminen voi todellakin auttaa, kun kielteiset ajatukset pitää saada nopeasti pois päästä.