Asuntokauppa piristyi Rovaniemellä – nousua lähes 20 prosenttia

Rovaniemellä asuntoja on mennyt alkuvuoden aikana kaupaksi viidenneksen enemmän kuin viime vuonna. Takana on monta laskun vuotta.

Rovaniemi
Kerrostalon ikkunoita.
Mikko Savolainen/Yle

Rovaniemen asuntokauppa on piristymässä viime vuosista. Ainakin kahtena viime vuonna kauppaluvut ovat laskeneet, mutta nyt alkuvuosi näyttääkin aiempaa paremmalta.

– Välittäjät ovat tehneet sellaisen parikymmentä prosenttia enemmän kauppakappaleita kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona, kertoo Rovaniemen Kiinteistömaailman yrittäjä Mika Lehtiniemi koko Rovaniemen tilanteesta.

Hänen mukaansa kauppa käy jokaisessa hintaryhmässä ja talotyypissä.

Asuntoja on myös myynnissä viime vuotta enemmän. Lehtiniemi kertoo, että tänä maanantaina kaikkien rovaniemeläisten välittäjien myyntivarasto oli 860 asuntoa. Tämä on noin 80 asuntoa enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Ainakin vuosina 2014–2015 asuntokauppa kulki Rovaniemellä alamäkeä. Viime vuonna kauppoja syntyi kaikkiaan 1044, kun esimerkiksi kaksi vuotta aiemmin luku oli 1384.

Takana halpa raha ja positiivinen vire

Kauppa on tänä vuonna piristynyt, koska ihmisten päätöksentekokyky on palautunut, Lehtiniemi sanoo.

– Viime vuonna oli aktiivisuutta markkinassa, mutta ihmiset eivät tehneet ostopäätöksiä. Tällä hetkellä päätöksiä saadaan ja kauppa on käynyt hyvin.

Ensinnäkin raha on nyt halpaa.

– Jos nyt ei uskalla investoida, niin ei varmaan uskalla sitten koskaan. Korkotaso on poikkeuksellisen matala ja näyttää siltä, että se korkotaso edelleen matalana säilyy.

Lehtiniemi näkee myös aiempaa positiivista virettä yhteiskunnassa tällä hetkellä.

– Kyllä se yleinen positiivinen vire yhteiskunnassa pitkän hiljaisen elon jälkeen. Tuntuu, että se ihmisiä ruokkii ja he uskaltavat tehdä ratkaisuja.

Uudistuotantoa rutkasti

Lisää tarjontaa Rovaniemen asuntomarkkinoille on tulossa lähiaikoina rutkasti. Uusia asuinkiinteistöjä nousee nyt keskustan hyville rakennuspaikoille.

– Nythän nostureita on ympäri kaupunkia ja lisää nostureita on tulossa. Minun tiedossani on 11 kerrostalohanketta, jotka nyt lähtevät liikenteeseen tämän kesän ja tulevan syksyn aikana. Kyllä uudistuotantopuolella on tulossa vilkas vuosi ja hyvä niin.

Mika Lehtiniemi toivoo asuntokaupan vilkastuvan edelleen uudiskohteiden myötä.

– Yleensä kun on hyvä tarjonta, niin silloin syntyy myös kysyntää. Kun ihmisillä on paljon vaihtoehtoja, mistä valita.