Epäily Porissa: Kaupungin hammaslääkärit hoitivat läheisiään ilmaiseksi

Porin kaupunki tutkii epäiltyjä väärinkäytöksiä hammaslääkäripalveluissa. Hammaslääkärien epäillään jättäneen hoitoja laskuttamatta ja katselleen potilastietoja luvatta.

Kotimaa
Asiakas hammaslääkärin käsittelyssä.
Yle

Porin kaupunki selvittää hammashuollossa tapahtuneita epäiltyjä väärinkäytöksiä.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen mukaan hammaslääkärien epäillään hoitaneen läheisiään ja muita työntekijöitä ilman, että näitä on laskutettu. Asiasta on käynnistetty sisäinen tarkastus koskien vuosia 2011–2016.

– Nyt selvitetään, onko asiakasmaksuja jäänyt laskuttamatta ja jos on, mitkä perusteet laskuttamatta jättämiseen ovat olleet, kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen kertoo.

Kyse on käynti- ja toimenpidemaksuista. Vielä ei ole tiedossa, kuinka pitkäaikaista ja järjestelmällistä toiminta on ollut tai kuinka paljon asiakasmaksuja on jäänyt saamatta. Tapaukseen liittyy myös luvatonta potilastietojen katselua.

– Potilastietojen katselu on laitonta. Harkitsemme selvitysten jälkeen, tehdäänkö rikosilmoitus, Luukkonen sanoo.

Potilastietojen katselu on laitonta.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen

Luvaton toiminta jatkui

Asia tuli ilmi maaliskuussa ja siihen puututtiin välittömästi. Tästä huolimatta luvaton toiminta on perusturvajohtaja Terttu Nordmanin mukaan jatkunut.

Kaupunginjohtajan mukaan laskuttamatta jääneet maksut peritään taannehtivasti, jos asiakasmaksuja todetaan tutkinnan jälkeen jääneen laskuttamatta.

– Kaikilla työntekijöillämme pitää olla tiedossa, että näin ei voi menetellä. Jos jollakulla [hammaslääkärin tuttavalla] ei ole varaa maksaa verovaroilla tuotetuista palvelusta säädettyjä maksuja, sitä varten on sosiaaliturva, Luukkonen sanoo.

Luukkosen mukaan tapaus haluttiin tuoda heti julkisuuteen, jotta kaupungin kaikilla osastoilla ymmärretään, että väärinkäytöksiin puututaan välittömästi eikä niitä suvaita.