1. yle.fi
  2. Uutiset

Rovaniemen majoituspula helpottuu – Napapiirille suunnitteilla yli tuhat uutta petipaikkaa

Joulupukin Pajakylän alue muuttaa muotoaan, jos mökkikyläsuunnitelmat toteutuvat. Pajakylän yrittäjät toivovat alueen muuttuvan piipahduskohteesta monipäiväiseksi lomanviettopaikaksi. Napapiirille oman mökkikylänsä haluaisi rakentaa esimerkiksi Belgiaan rekisteröity kiinalaisyritys.

Rovaniemi
ilmakuva Joulupukin Pajakylän alueesta
Pajakylän alueen takaa on varattu viisi hehtaaria majoitusrakentamiseen.Uula Kuvaja / Yle

RovaniemiPisimmällä rakennustyöt ovat Syväsenvaarassa, jossa joulupukin kotiluolan yläpuoliseen mäntyrinteeseen nousee pilareilla seisovia puuhuviloita. Santa Parkin toimitusjohtaja Ilkka Länkinen sanoo yrityksen lähteneen majoitusbisnekseen, koska Santa Parkin työntekijöille haluttiin ympärivuotista työtä ja koska petipaikkojen tarve kävi ilmeiseksi.

– Menetimme viime vuoden keväällä noin 600 000 euron edestä kauppaa, koska emme saaneet niitä turistiryhmiä yhtään mihinkään, laskeskelee Länkinen.

Santa Parkin toimitusjohtaja Ilkka Länkinen
Santa Park rakentaa pilareilla seisovia puumökkejä Syväsenvaaraan, jonka uumeniin joulupukin luola on louhittu. Kuvassa Santa Parkin toimitusjohtaja Ilkka LänkinenAntti Mikkola / Yle

Toukokuun puolivälissä alkaneet rakennustyöt on tarkoitus saada päätökseen niin, että ensimmäiset vieraat majoittuvat paanuseinäisiin ja ruohokattoisiin mökkeihin marraskuussa. Pohjoinen seinä on lasia, ja matkailuyrittäjän harras toive on, että talvisin lasin takana leikkisivät revontulet.

Santa Park sai viiden miljoonan euron hankkeeseensa vajaat miljoona euroa Euroopan aluekehitysrahastosta. ”Käpylehmiksi” kutsutut mökit Syväsenvaaralla halutaan ripeästi käyttöön ja rahavirta kääntymään tuloiksi.

Kolme tonttia varattu mökkikylille

Myös parin kilometrin päähän Joulupukin Pajakylän taakse on kaavoitettu viisi hehtaaria majoituskäyttöön. Rovaniemen kaupunki on tehnyt varaussopimukset kolmen yrityksen kanssa. Kiinteistöyhtiö Olavi Pokka Oy ja Snowman World ovat molemmat varanneet 2000 kerrosneliön tontit. Suurin, 8000 kerrosneliön tontti on varattu Belgiaan rekisteröidylle, kiinalaistaustaiselle KingsBerry BVBA:lle.

Snowman Worldin toimitusjohtajan Petri Palkisen mielessä ovat lasikattoiset mökit, mutta suunnitelmat tarkentuvat syksyllä. Palkisen tavoitteena on, että ensimmäiset mökit olisivat käytössä vuoden 2017 marraskuussa.

– Minulla on sellainen kutina, että jos napapiirin alueelle saadaan yli tuhat petipaikkaa, niin Pajakylästä voisi tulla kunnon lomakohde, jossa ihmiset viettäisivät useamman päivän, visioi muidenkin majoitushankkeista iloitseva Palkinen.

Vuosi aikaa etsiä rahoitusta

Kiinalaistaustainen KingsBerry BVBA ei vastaa soittoihin eikä yhteydenottopyyntöihin. Julkisten tietojen mukaan yritys teki tappiota ainakin vuosina 2013 ja 2014. Yhtiön toimitusjohtaja Zhang Shaowei kävi Rovaniemellä alkukeväästä.

– Kyllä he olivat vakavalla mielellä Rovaniemelle tulossa, eikä meillä tietysti ole varaa ylenkatsoa, jos joku haluaa investoida. Nyt heillä on vuosi aikaa esittää rahoitussuunnitelmansa, sanoo Rovaniemen Kehityksen varatoimitusjohtaja Heikki Kontiosalo.

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto hyväksyy varsinaiset vuokrasopimukset sen jälkeen, kun yrittäjät ovat esittäneet rakennus- ja rahoitussuunnitelmansa vuoden kuluessa. Kiinalaistaustainen yritys tähyää samalle tontille, jonne viime vuosikymmenellä oli tulossa venäläisomisteinen mökkikylä.

Santa Parkin pilarimökkien lisäksi rakenteilla on jo mökkejä myös Pajakylään. Niitä pystyttää Santa Claus Holiday Village, jonka paritalomökkien menestys alun perin antoi uskoa muille majoitusyrittäjille. Reilusta paristakymmenestä rakenteilla olevasta mökistä puolet on tarkoitus saada jouluksi käyttöön.

"Tuhat petipaikkaa on vasta alku"

Pajakylän alueella on kymmeniä yrittäjiä; kauppiaita ja ohjelmapalveluyrittäjiä, jotka uskovat saavansa lisää asiakkaita heti, jos turistit yöpyvät alueella.

– Sitä mukaa kun majoitus on lisääntynyt, myös meidän palveluiden kysyntä on kasvanut, iloitsee Santa Claus Reindeerin toimitusjohtaja Ari Körkkö. Usko on vahva, että niin käy myös jatkossa.

porosafariyrittäjä Ari Körkkö ja Jussi-poro
Porosafariyrittäjä Ari Körkölle ja Jussi-porolle kesäkuu on hiljaista aikaa.Antti Mikkola / Yle

Porosafariyrittäjälle kesäkuu on hiljaisinta aikaa. Harvakseltaan poikkeaa keskieurooppalaisia automatkailijoita, jotka ajavat pyörien päälle nostetulla pororeellä tai syöttävät sarvipäitä.

– Varovaisemmin he poroja lähestyvät kuin esimerkiksi itänaapurit. He vähän arastelevat, eivätkä käy sarviin käsiksi, siitähän ei poro tykkää.

Körkkö kehuu Pajakylän alueen yhteishenkeä ja eteenpäin menemisen tunnelmaa. Myös Santa Parkin toimitusjohtaja Ilkka Länkinen uskoo, että tuhat vuodepaikkaa on vasta hyvä alku.

– Tämähän on niitä harvoja alueita Rovaniemellä, jotka on maakuntakaavassa matkailulle kaavoitettu. Nyt kun majoitustulppa on Pajakylässä avattu, niin se tuo uusia yrityksiä ja uusia työpaikkoja, Länkinen luottaa. Hänen yrityksensä tuplaa tänä vuonna vakituisen henkilökuntansa määrän pariinkymmeneen.

Lue seuraavaksi