Kädet ja rullaportaat mahdollisia likapesäkkeitä – video kaikkein pahimmista paikoista

Vessan hana, oven kahva ja hissin nappulat ovat paikkoja, joita kosketaan usein likaisilla käsillä ja niistä otetut mittaustulokset pomppaavat korkeimmiksi. Käsien pesu karkottaa pöpöt: mittaustulos romahtaa pesemisen ja kuivaamisen jälkeen.

Kotimaa
Metroaseman hissin nappula ja hygieniamittarin tulos.

Hygienia-luminometri mittaa kohteen hygieniatasoa. Jos lukema on korkea, kuten vessan hanassa tai hississä tai vaikkapa likaisissa käsissä, niissä saattaa myös lymyillä tauteja aiheuttavia bakteereita ja viruksia.

Miten mitattiin?

Mittasimme erilaisten julkisten paikkojen hygieniatasoa luminometrillä eli ATP-mittarilla.

Samantyyppistä mittaria voidaan käyttää esimerkiksi elintarviketeollisuudessa omavalvonnan välineenä. Mittaria käyttämällä voi seurata siivouksen tasoa: säännöllisesti mittaamalla vaikkapa leikkuulautaa tai ravintolakeittiön pöytää voi tarkkailla, onko siivooja tehnyt kunnolla työnsä vai onko aika vaihtaa siivousfirmaa.

Mittari mittaa mikrobi-, kasvi- ja eläinsoluista peräisin olevaa ATP-molekyylin määrää. Laite mittaa valoa, joka on peräisin pääosin eläinsolujen ATP:stä. Mittaustulos ilmoitetaan niin sanottuna RLU-arvona.

Mittaustulos ei siis kerro yksittäisten tautia aiheuttavien bakteereiden tai virusten määriä, vaan kuvaa lähinnä kohteen yleistä hygieniatasoa eli sitä, kuinka likainen tai puhdas mittauspaikka on.

Mittaustulos kertookin lähinnä sen, kuinka paljon mitattavaa kohdetta, esimerkiksi oven kahvaa tai hissin nappulaa, on näpelöity. Mittaustulos voi siis toimia suuntaa-antavana indikaattorina siitä, että korkean mittaustuloksen saaneella pinnalla saattaa olla myös tartuntatauteja aiheuttavia bakteereita tai viruksia.

Tarkkoja raja-arvoja hyvästä ja huonosta tuloksesta ei voi antaa, mutta niistä voi päätellä, millaisissa paikoissa tai tilanteissa pöpöjä saattaa esiintyä.

Pestyistä käsistä otettu näyte antaa mittaustulokseksi alle 300 RLU, pesemättömät kädet sekä metron hissistä otettu näyte 1 200 RLU. Tuloksista voi tehdä sen johtapäätöksen, että hissin nappulat ovat todennäköiseti likaisia, ja niitä paineltuaan ei kannata pistää sormea suuhun vaan pikemminkin pestä kädet.

Käsien pesu siirtää virukset viemäriin

Käsien pesu lämpimällä vedellä ja saippualla irrottaa pöpöt käsistä ja vesi vie ne mukanaan viemäriin. Vesi ja saippua eivät siis tapa esimerkiksi norovirusta, vaan pesulla virus hinkataan mekaanisesti käsistä pois.

Käsien kuivaaminen on ensiarvoisen tärkeää pesun jälkeen: kuivaaminen viimeistelee virusten poistamisen käsistä. Lisäksi kosteisiin käsiin tarttuu helpommin uusia pöpöjä.

Älä myöskään siirrä pesun jälkeen pöpöjä uudelleen käsiisi hanasta tai ovenkahvasta. Vuoraa kätesi vaikkapa paperiin tai suojaa kätesi paidan hihalla paremman puutteessa, kun suljet hanan ja avaat likaisen ovenkahvan.

Käsidesi ei tapa norovirusta, mutta kloori tappaa

Käsidesiä käytetään sairaaloissa, koska se tappaa bakteerit. Norovirusta käsidesi eli alkoholihuuhde ei sen sijaan tapa. Noroviruksella, kuten myös nuhakuumetta aiheuttavalla rinoviruksella, on proteiinikuori, johon alkoholi ei tehoa.

Käsidesi tappaa bakteerit mutta myös influenssavirukset. Influenssaa aiheuttavat virukset eroavat noroviruksista koostumukseltaan. Influenssavirukset ovat näet rasvavaipan ympäröimiä ja alkoholi denaturoi eli tuhoaa rasvan. Samalla tavalla alkoholi tuhoaa myös vaikkapa ihmisen aivosoluja.

Alkoholi ei siis tapa norovirusta, mutta kloori tappaa. Kodin pinnoilta noroviruksen voi poistaa hydrokloriittia sisältävillä desinfektio- ja puhdistusaineilla. Klooria sisältäviä pesunesteitä ei voi käyttää käsien desinfioimiseen, koska ne ovat liian voimakkaita iholle ja kloori on herkistävä eli allergisoiva aine.

Juttua varten on haastateltu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen virusinfektiot-yksikön päällikkö Carita Savolainen-Kopraa ja ylitarkastaja Annika Pihlajasaarta Elintarviketurvallisuusvirastosta