Hyppää sisältöön

Pienosakkaat Talvivaaran käänteistä: ”Hemmetinmoista vehkausta”

Talvivaara järjesti keskiviikkona yhtiökokouksen. Yrityssaneeraukseen ajautunut kaivososakeyhtiö ei aio luovuttaa vaan pyrkii laajentamaan liiketoimintaansa.

Pekka Perä Kuva: Antti Haanpää / Yle

Talvivaara järjesti keskiviikkona yhtiökokouksen. Yrityssaneeraukseen ajautunut kaivososakeyhtiö ei aio luovuttaa, vaan pyrkii laajentamaan liiketoimintaansa.

Talvivaara sai kylmän suihkun kesäkuun alussa, kun valtion omistama kaivostoimintaa Sotkamossa pyörittävä Terrafame ilmoitti, ettei se ostakaan Talvivaaralta omaisuuseriä, joiden ostamisesta yhtiöt olivat tehneet aiemmin esisopimuksen.

– Terrafamen esisopimuksen katkaisu tuli kieltämättä yllätyksenä. Meidän näkökulmastamme esisopimuksesta johdettava sopimus olisi ollut Terrafamelle hyvin edullinen. Lisäksi se olisi mahdollistanut sen, että meidän osakkaamme olisivat voineet rahoittaa Sotkamon kaivostoimintaa, Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä kommentoi yhtiökokouksen jälkeen.

Käytännössä yhtiön tilanne on vähintäänkin haastava. Vaasan hallinto-oikeus antoi huhtikuussa päätöksen Terrafamen ympäristöluvan määräaikaisuudesta.

Piensijoittajien usko koetuksella

Terrafamen ilmoitus esisopimuksen katkaisemisesta oli tuorein käänne saagassa, joka hakee monin tavoin vertaistaan Suomen taloushistoriassa.

– Mielenkiinnolla olen seurannut Talvivaaran käänteitä. Hemmetinmoista vehkausta tämä on ollut. Eihän tällaista käsikirjoitusta varmaan kukaan keksisi edes Hollywoodissa, piensijoittaja Heikki Herva naurahtaa.

– Alun perin lähdin sijoittamaan Talvivaaraan lähinnä huumorimielessä. Mikäli yhtiö ajetaan alas, häviän vain muutaman satasen. Ei varmaan hymyilyttäisi, jos olisin häviämässä satojatuhansia euroja.

Niin ikään Talvivaaran piensijoittajiin kuuluva Jukka Sulanto osallistui keskiviikon kokoukseen. Hänen mukaansa käsitys Talvivaaran haastavasta tilanteesta ei muuttunut kokouksen myötä.

– Käsitykseni ei muuttunut oikeastaan ollenkaan verrattuna siihen, mitä se oli viime viikolla. Vaikeaa tulee olemaan, kun rahat uhkaavat loppua, Sulanto arvioi.

Neuvottelut jatkuvat

Talvivaaran alasajosta on spekuloitu kiihtyvällä tahdilla sen jälkeen, kun tieto Terrafamen kanssa solmitun esisopimuksen katkaisemisesta tuli. Perän ja Talvivaaran selvitysmiehen asianajaja Pekka Jaatisen mukaan Talvivaaran kohtalo ei ole suoraan sidottu Terrafameen.

– Edustan kantaa, jonka mukaan pörssiyhtiö voi jatkaa myös itsenäisesti ja löytää uutta liiketoimintaa. Terrafamella on ollut monta rautaa tulessa. Poliitikkojen ajatuksenjuoksua voi välillä olla vaikea ymmärtää. Uskoisin, että siellä tehdään realistisia arvioita vielä jatkosta. Valtionyhtiöstä on tullut sellaista viestiä, että halua neuvotteluiden jatkamiseen on, Jaatinen kertoo.

Neuvottelut Talvivaaran ja Terrafamen kesken mitä ilmeisimmin jatkuvat. Yhtiökokous päätti keskiviikkona yhtiön toimialan laajentamisesta.

– Lähtökohtaisesti Talvivaara on aina ollut teknologiayhtiö. Suomessa on paljon osaamista muun muassa liuotuksen ja kemian aloilla. Neuvottelut uusien liikekumppaneiden löytämiseksi ovat käynnissä. Meillä on suomalaisia ja eurooppalaisia neuvottelukumppaneita, Perä kertoo.