Areva siirtää ydinpolttoainebisneksen upouuden tytäryhtiön huomaan

Tytäryhtiö News Co aloittaa loppuvuonna, ja Ranskan valtio omistaa yhtiöstä ainakin kaksi kolmasosaa, mutta sijoittajiltakin kerätään miljardeja, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

talous
Arevan logo.
Daniel Karmann / EPA

Rahapulan piinaama ranskalainen ydinvoimakonserni Areva pilkotaan osiin. Ydinpolttoaineen myyminen erotetaan ongelmallisesta reaktoribisneksestä ja siirretään uudelle tytäryhtiölle, New Colle.

Olkiluoto 3, jota Areva vaivalloisesti rakentaa Teollisuuden Voimalle, jää valtio-omisteisen ranskalaiskonsernin kaavailujen mukaan vanhan Areva SA:n kontolle.

Tytäryhtiö News Co aloittaa loppuvuonna, ja Ranskan valtio omistaa yhtiöstä ainakin kaksi kolmasosaa, kertoo uutistoimisto Bloomberg. News Colle kerätään myös uutta rahaa sijoittajilta.

Areva ja TVO ovat vaatineet toisiltaan miljardikorvauksia Olkiluodon rakennustöiden viivästymisestä. Olkiluodon kolmosreaktorin piti tuottaa sähköä valtakunnanverkkoon jo vuonna 2009, mutta uusimman arvion mukaan voimala valmistuu vuonna 2018. Toukokuun lopussa kerrottiin, että neuvonpito korvausasiassa on päättynyt sovun kynnyksellä.

Arevan ydinvoimalayksikön on määrä ensi vuonna siirtyä samaten valtio-omisteiselle EDF:lle, joka on ilmoittanut, että se ei TVO:n peräämiä miljardivastuita ota kannettavakseen. Ongelma on viivästyttänyt fuusiota.