Terveysaseman vaihtajia on Tampereella vuosittain noin 1500

Tamperelaiset vaihtavat terveyskeskusta lähinnä huonon sijainnin tai pitkien jonojen takia. Viidessä vuodessa terveysasemaa on vaihtanut Tampereella noin 8700 ihmistä.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Linnainmaan terveysasema ulkoa kuvattuna
Matti Vikman / Yle

Tamperelaiset vaihtavat terveyskeskustaan pääasiassa huonon sijainnin tai pitkien jonojen takia. Sijainnin ja kulun merkitys aseman valinnassa korostuvat erityisesti vanhemmilla ikäluokilla.

Tampereen terveyskeskusten vaihtoa koskeva selvitys vuosilta 2011 -2015 kertoo, että Tampereella terveysasemaa vaihtaa vuosittain noin 1 500 kaupunkilaista. Vaihto tuli mahdolliseksi viisi vuotta sitten. Sen jälkeen on eniten lähtijöitä ollut Omapihlaja Kehräsaaresta, Tammelakeskuksesta ja Hatanpäältä.

Viime vuonna pitkien jonojen vuoksi asemaa vaihdettiin erityisesti Tesomalta, Kaukajärveltä ja Hatanpäältä. Huono palvelun laatu oli puolestaan syynä lähtöön useimmiten Omapihlaja Hervannassa, Atalassa ja Hervannan terveyskeskuksessa.

Kaikista suosituin terveysasema on Omapihlaja Kehräsaari. Sen valitsee terveysasemakseen lähes joka toinen vaihtaja. Vaihdon syinä ovat yleisimmin terveyskeskuksen sijainti ja pitkät jonot.

Eri syitä aseman vaihtoon

Sukupuoli ei ollut yhteydessä annettuihin syihin, mutta ikäluokittain syissä oli pieniä eroja. Erityisesti iäkkäillä kuntalaisilla sijainti ja kulku olivat useimmin syynä vaihtoon. 60-74 -vuotiaille tärkeää oli aseman tuttuus ja jatkuvuus.

Alle 15-vuotiaiden kohdalla puolestaan arvostetaan eniten nopeaa hoitoonpääsyä. Nuoret ovat myös hieman kriittisempiä palvelun laadun suhteen.

Selvityksen mukaan viiden vuoden aikana terveyskeskuksen vaihtajia on Tampereella ollut 8659, mikä on noin kahdeksan prosenttia terveysaseman asiakkaista. Viime vuonna terveysaseman palveluja käyttäneistä vain joka sadas käytti valinnanvapautta hyväkseen. Viiden vuoden aikana yhteensä 3,8 prosenttia tamperelaisista on vaihtanut terveysasemaa kaupungin sisäisesti.