Nato säilyttää laajan tukikohtaverkon Afganistanista

Britannian puolustusministeri Michael Fallon varoittaa, että minkä tahansa alueen romahtaminen Afganistanissa lähettäisi tuhansia pakolaisia kohti Eurooppaa.

NATO -joukkojen harjoitukset lähellä Mazar-e-Sharifia Afganistanissa. Kuva: Maurizio Gambarini / EPA

Sotilasliitto Nato ei aio supistaa tukikohtien laajaa verkkoa Afganistanissa. Brysseliin kokoontuneet Nato-maiden puolustusministerit ilmaisivat keskiviikkona yhteisen kannan laajan läsnäolon puolesta Afganistanissa.

– Tämä on väärä aika poistua Afganistanista, sanoo Britannian puolustusministeri Michael Fallon.

Äärivanhoillinen, tiukan islamistinen Taliban-liike on viime vuosina kiihdyttänyt sotatoimiaan Afganistanissa.

Fallon varoittaa, että minkä tahansa alueen romahtaminen Afganistanissa lähettäisi tuhansia pakolaisia Eurooppaan.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on kaavaillut amerikkalaisjoukkojen supistamista vajaasta 10 000:sta noin 5 500 sotilaaseen ennen kautensa päättymistä ensi vuonna. Vetäytymistä ovat vastustaneet niin entiset sotilaskomentajat kuin Afganistanin lähettiläät.

Fallonin mukaan Yhdysvaltain puolustusministeri Ash Carter kertoi kollegoilleen, että amerikkalaisjoukkojen määrät ovat tarkastelussa. Carter ei itse suostunut kommentoimaan asiaa.

Nato-maiden puolustusministerit ovat kokoontuneet Brysseliin alustavaan kokoukseen ensi kuun Varsovan huippukokousta.

Suomen puolustusvoimien esikunnasta kerrotaan, että Suomi on sitoutunut jatkamaan Afganistanissa, jos Saksa pitää joukkonsa maassa. Suomi on lähettänyt noin 20 sotilasta Afganistaniin. Suomalaiset toimivat Saksan joukkojen alaisuudessa.