Näkökulma: Kokoomus etsii ministereiksi yleisosaajia

Uusilla ministereillä pitää olla tarvittaessa kykyä vääntää työllisyydestä tai soten etenemisestä riippumatta siitä, minkä salkun he saavat, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen.

Riikka Uosukainen Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksesta tiedettiin yksi asia ennen hallituspohjaa – se, että ministereitä tulisi olemaan aiempaa vähemmän.

Hallituksessa on sittemmin jouduttu keskustelemaan useaan otteeseen ministerien työtaakasta. Hallitusneuvotteluissa sovittuja kaksoissalkkuja, työ-ja oikeusministeri ja maatalous- ja ympäristöministeri, pidettiin alunperin keinotekoisina, mutta työtaakkaa on kertynyt myös muille. Sipilän ministereillä riittää koordinoitavaa keskenään ja kärkihankkeet ja uudistukset kulkeutuvat ministerien tonttien yli.

Ministerien supistettu määrä on lisännyt yksittäisten ministerien vastuita erityisesti kokoomuksella ja perussuomalaisilla, joilla on vain neljä ministeriä. Petteri Orpon ehdotus ministerien lukumäärän lisäämisestä saattoi perustua omiin kokemuksiin viime vuodelta. Sisäministerin tontille ovat kuuluneet pakolaiskriisin lisäksi sote- ja maakuntavääntö ja kilpailukykysopimus-neuvottelut.

Käytännössä ministerien lisääminen olisi merkinnyt kolmea uutta salkkua, yksi kullekin hallituspuolueelle, jotta puolueiden valtajako, 6–4–4, ei järkkyisi. Tähän Sipilä ei nyt suostunut, mutta on tietysti mahdollista, että asiaan palataan myöhemmin.

Pääministeri Juha Sipilälle strateginen, tiivillä ministeristöllä johtaminen tuntuu olevan ehdoton periaate. Hän joutuu miettimään, tulevatko maan asiat hoidettua esimerkiksi oikeusministeriössä.

**Salkkujako vaikuttaa **vastavalitun Petteri Orpon ministerivalintoihin. Uuden puheenjohtajan on etsittävä yleisosaajia, joilta sujuu useamman tontin hoito. Uusilla ministereillä pitää olla tarvittaessa kykyä vääntää työllisyydestä tai soten etenemisestä riippumatta siitä, minkä salkun he saavat.

Voi olla myös vaikeampaa aiempien vuosien tapaan syynätä tarkkaan, että salkut jakautuvat alueellisesti tasapuolisesti.

Orposta tulee valtiovarainministeri ja häneltä vapautuvan sisäministerin tehtävän lisäksi jaossa on ulkomaankauppa- ja kehitysministerin ja opetusministerin paikat.

Orpo tarvitsee neljän hengen tiimiin omia luottohenkilöitä ja hän voi halutessaan uusia koko ministeriryhmän. Puolueen yhtenäisyyden takia pidetään mahdollisena, että joku Alexander Stubbin ministereistä saa jatkopestin, esimerkiksi varapuheenjohtajaksi valittu ja Orpon linjapuheessaan kiittämä opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

**Epäilyt ministeri Toivakan jatkosta **nousivat taas tänään esille, kun Stubb paljasti kieltäytyneensä paitsi ulkomaankauppaministerin myös varapuhemiehen paikasta. Varapuhemies Paula Risikkoa on pidetty yhtenä mahdollisena uutena ministerinä.

On ymmärrettävää, ettei Stubb ottanut Orpon hänelle tarjoamia ministerinpaikkoja vastaan. Pienessä neljän hengen ministeriryhmässä vastavalitulta ja entiseltä puheenjohtajalta olisi loppunut happi. Stubbin tulevaisuus jäi edelleen auki. On vaikea nähdä ulkoministerinä ja valtiovarainministerinä toimineen Stubbin tyytyvän rivikansanedustajan tehtäviin.

Kokoomuksen ministeriruletti pyörii ensi tiistaihin asti, jolloin nimet viedään puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän hyväksyttäväksi.