Venäjä käärmeissään jalkapallofaniensa pidätyksistä: Voi vaikeuttaa Venäjän ja Ranskan välisiä suhteita

Venäjä on kutsunut Ranskan Venäjän-suurlähettilään puhutteluun venäläisfanien pidätyksistä.

Ulkomaat
Venäläiset ja brittiläiset jalkapallofanit kohtaavat kadulla.
Venäläiset ja brittiläiset jalkapallofanit kohtasivat Marseillen vanhassa satamassa ennen maiden välistä ottelua 11. kesäkuuta.Guillaume Horcajuelo / EPA

Venäjä on käärmeissään jalkapallofaniensa pidätyksistä Ranskassa. Se uhkaa, että Venäjän ja Ranskan keskinäiset suhteet voivat vaikeutua, mikäli Ranska jatkaa Venäjä-vastaisten tuntemusten lietsomista.

Englannin ja Venäjän kannattajat ottivat rajusti yhteen Marseillessa lauantaina pelatun ottelun yhteydessä. Väkivaltaisuuksia pelättiin myös tänään keskiviikkona, kun Venäjä ja Slovakia kohtasivat Lillessä. Toistaiseksi kaikki on kuitenkin sujunut rauhallisesti.

Fanibussin pysäyttämisestä ongelma

Ranskan poliisi pysäytti eilen linja-autollisen venäläisfaneja, jotka olivat matkalla Lilleen. 43 Venäjän kannattajaa pidätettiin epäiltyinä aiemmista väkivaltaisuuksista.

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mielestä venäläismiesten bussin pysäyttäminen ei ollut missään tapauksessa hyväksyttävää. Hän kuvaili Venäjän parlamentille, kuinka miehet pakotettiin ulos bussista ja heidän henkilöllisyytensä tarkastettiin.

Lavrov olisi halunnut varoituksen pidätyksistä

Lavrov moitti myös sitä, että Ranskan viranomaiset eivät varoittaneet Venäjän Ranskan-suurlähetystöä pidätyksistä etukäteen. Venäjän ulkoministeriö onkin kutsunut Ranskan Venäjän-suurlähettilään puhutteluun.

Venäjä syyttää Ranskaa kansalaistensa syrjimisestä ja väittää, että heihin kohdistetut toimet ovat umpimähkäisiä. Venäjän ulkoministeriö varoittaa, että mikäli Venäjän-vastaisten tuntemusten lietsominen Ranskassa jatkuu, maiden väliset suhteet voivat vaikeutua merkittävästi.

Ranska on tänään keskiviikkona vapauttanut 11 eilen pidätetyistä venäläismiehistä. Loppuja miehiä odottaa joko syytteet tai maasta karkotus.

Lähteet: AFP, Tass