1. yle.fi
  2. Uutiset

"Tomaatteja keskellä talvea! EU:sta tulee vain huonoja asioita"

Naiivit romanialaiset ovat haksahtaneet ostamaan surkeaa laatua Euroopasta, valittelee vihanneskauppias. Reilaava toimittaja Antti Kuronen tutustuu bukarestilaisella torilla paikallisiin herkkuihin. Hän tapaa myös miehen, jonka pitäisi olla jo kuollut.

Brexit
Obor vihannesmarkkina, Bukarest.
Oborin vihannesmarkkinoilla Bukarestissa työskentelevä Stefanie Tanase on tyytyväinen vaatimattomaan elämäntyyliinsä. Antti Kuronen / Yle

Romanian pääkaupungissa suuntaan suurelle Oborin vihannestorille. Stefanie Tanase on tullut Bukarestiin myymään vihanneksia, joita hän on viljellyt takapihallaan.

Kuinka kauppa käy?

Hyvinhän tässä pärjätään. Pahempi tilanne on noilla, jotka myyvät muiden tuottamia vihanneksia. Olen täällä muutaman päivän kuussa. Hyvänä päivänä tienaan 50 euroa.

Miten pärjäät talvisin, kun vihannekset eivät kasva?

Olen töissä kirkossa pari päivää viikossa. Ennen asuin täällä Bukarestissa, mutta se oli liian kallista. Muutin maalle ja nyt pärjään paremmin.

Ostavatko ihmiset mielellään kotona viljeltyä?

Joka vuosi vähemmän. Nykyään vihanneksia tuodaan Espanjasta, Bulgariasta, Turkista, Egyptistä... Ihmiset välittävät vain siitä, miltä vihannekset näyttävät. Maulla ei ole enää väliä. Minun vihannekseni näyttävät miltä näyttävät, mutta ne on viljelty ilman torjunta-aineita.

Onko EU-markkinoiden avautuminen siis mielestäsi kielteinen asia?

Todellakin. Tomaatteja keskellä talvea! EU:sta tulee vain huonoja asioita. Kaikki huono tuodaan tänne, koska romanialaiset ovat naiiveja ja ostavat kaiken.

En myöskään pidä EU-maiden arvomaailmasta. Vaatteet, autot, tavarat eivät merkitse minulle mitään. Haluan vain kasvattaa perhettä, elää pienimuotoisesti ja käydä kirkossa.

Ovatko EU-maiden arvot vinksahtaneet?

Paikallisia herkkuja Obor torilla. Kaalikääryleet, paistetut muikut, grillattu porsaankyljys ja maustettu lihapulla.
Paikallisia herkkuja torilla: kaalikääryleitä, paistettuja muikkuja, porsaankyljjystä ja lihapullia. Yle

Nykyään Romaniassakin nuorilla on vain klubittaminen mielessä. He haluavat kalliit vaatteet ja autot. Tämä on tuhoisa tie. Olen käynyt Itävallassa, Saksassa ja Italiassa.

En pitänyt siitä. Ei perhettä, ei jumalaa.

No, onko jotain Eurooppaa yhdistäviä tekijöitä?

Ei oikeastaan.

Mitä ajattelet Britannian mahdollisesta EU-erosta?

En ole kuullutkaan asiasta. Viime aikoina en ole pahemmin ehtinyt katsoa tv:tä. Eiköhän heillä ole syynsä siihen.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Antin matkan toinen etappi: Bukarest, Romania

"EU on ainoa toivo saada järjestystä"

Tämänhän piti olla vähän rennompi matka. Ei sotaa Ukrainassa tai turvapaikanhakijoita savipelloilla.

Mutta todellisuutta ei pääse pakoon. Minun oli vain pakko nähdä Colectiv-klubi, Romanian Bataclan.

Viime syksynä täällä syttynyt tulipalo tappoi 64 ihmistä, sai kansan raivon valtaan ja pakotti hallituksen eroamaan.

Klubin edustalla on valokuvia uhreista. Siellä tapaan Mihai Grecean, yhden eloonjääneistä. Hän tulee suoraan sairaalasta, jossa hänen hoitonsa jatkuvat vielä pari vuotta.

– Niin monen ihmisen ei olisi tarvinnut kuolla. Kaikki on korruption ja laiminlyöntien seurausta, mainos- ja dokumenttiohjaajana toimiva Mihai Grecea sanoo.

colectiv-tragedian uhreja
Tähän mennessä 64 ihmistä on kuollut tulipalon seurauksena. 26 heistä sisällä Colectiv-klubissa.Antti Kuronen / Yle

*Kadulla Mihai osoittaa *ensimmäisessä kerroksessa olevia ikkunoita. Niistä olisi helposti voinut hypätä ulos, elleivät klubin omistajat olisi muuranneet ikkunoita umpeen tiiliskivillä. Myös klubin oviaukon pihalle yhdistänyt metallinen kontti tukki tien ulos. Kontin ovi oli palon aikana säpissä.

– Olimme paniikissa. Kontin ovea yritettiin murtaa auki. Happi oli loppumassa, kuumuus oli helvetillinen.

Mihai oli klubilla kahden kollegansa kanssa kuvaamassa tuttujen levynjulkistamiskeikkaa. Kollegat kuolivat, myös bändin jäsenistä kaikki paitsi laulaja.

- Kun joku vihdoinkin mursin kontin oven, valtava tulipallo tunkeutui sinne. Kuulin kuinka ihoni poksahti. Et voi kuvitella kauhun huutoja siellä.

Mihai nosti refleksinomaisesti läppärilaukkunsa päänsä päälle. Se pelasti hänen kasvonsa. Vain toinen korva tuhoutui palossa.

- Ympärilläni oli ruumiita, menetin tajuntani. Kun virkosin, kompuroin ulos ovesta. Olin kuolemaisillani häkämyrkytykseen.

Pelkästään klubiin liittyvien laiminlyöntien määrä on häkellyttävä. Niihin kytkeytyivät niin klubin omistajat, ilotulitefirma kuin viranomaisetkin.

Mutta ei siinä kaikki.

Romanian sairaanhoito oli täysin rähmällään, kun kymmeniä tulipalossa vammautuneita piti hoitaa. Monia kuljetettiin ulkomaille. Romaniaan jääneisiin tarttui sairaalabakteeri, joka tappoi todennäköisesti osan uhreista.

Kaiken kukkuraksi on paljastumassa, että sairaalan käyttämää desinfiointiainetta oli laimennettu. Valmistaja oli tehnyt sen salaa, ilmeisesti kohtalokkain seurauksin.

– Raivo pelasti henkeni. Ajattelin kuinka typerää on kuolla rock-konsertissa. Samaa raivoa tunnen yhä. Meidän on päästävä irti tästä laiminlyöntien kulttuurista, ettei säännöistä välitetä pätkääkään.

Mihai on tekemässä dokumenttielokuvaa tulipalosta ja siihen nivoutuvasta korruptiosta.

Mihai Grecean on yksi henkiinjääneistä.
Mihai Grecean on yksi henkiinjääneistä. Hän tekee dokumenttielokuvaa palosta ja korruptiosta.Antti Kuronen / Yle

Viime viikonloppuna tarina sai uuden synkän käänteen. Sosiaalidemokraatit, korruptoitunut valtapuolue, voitti paikallisvaalit.

– Yhdessä kunnassa valittiin pormestariksi ehdokas, joka istuu tutkintavankeudessa epäiltynä vakavista korruptiorikoksista. Miksi? Ihmiset eivät kerta kaikkiaan välitä.

Onneksi tässä tarinassa on kultareunuskin: sankarilääkäri nimeltä Serban Bubenek.

Mihai oli kuolemaisillaan häkämyrkytykseen tullessaan sairaalaan. Serban Bubenek asensi pumpun, jonka kautta Mihain veri ohjattiin keuhkoista sydämeen. Pumpun avulla vereen saatiin happea. Kansainvälisestikin ainutlaatuinen operaatio paloturmassa.

Mihai osoittaa valokuvia, menehtyneitä tuttuja. He olivat koulutettua väkeä, arkkitehtejä ja kulttuurihmisiä. Oracle menetti kuusi työntekijää palossa.

Rohkenen vielä kysyä EU:sta.

– Uskon EU:hun. Se on ainoa toivomme saada järjestystä, Mihai Grecean sanoo.

On aika jatkaa matkaa. Bukarestin jälkeen seuraava etappi reililläni on Unkari ja Budapest.

Metroasema, Bukarest.
Bukarestin juna-asemalta pääsee suoraan metroon.Antti Kuronen / Yle
Lue seuraavaksi