1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Erikoinen riita Ruotsissa: Pakolaisten majoittamiseen tarkoitettu laiva saapui satamaan – kaikki haluavat siitä eroon

Ruotsin maahanmuuttovirasto on sitoutunut maksamaan aluksesta noin 600 000 euron vuokran viikossa. Sillä ei kuitenkaan ole sille enää käyttöä.

Ulkomaat
Uutisvideot: Ruotsissa kiistaa tästä laivasta
Uutisvideot: Ruotsissa kiistaa tästä laivasta

Ruotsissa on käynnissä erikoinen kiista turvapaikanhakijoiden majoittamiseen tarkoitetusta laivasta, kertoo muun muassa Ruotsin televisio.

Risteilyalus Ocean Gala on saapunut Utansjön satamaan Härnösandin lähellä, mutta kukaan ei halua sitä sinne. Ei maahanmuuttovirasto, ei kunta, eivätkä kunnan asukkaat.

Kaiken lisäksi satamalta puuttuu lupa Ocean Gala -kokoisen aluksen vastaanottamiseen. Alus on 185-metrinen, ja siihen mahtuu lähes 1 800 ihmistä.

Se oli maailman suurin autolautta, kun se valmistui vuonna 1981.

Sopimus tehtiin vuoden alussa

Maahanmuuttovirasto ei usko enää tarvitsevansa alusta, eikä se tiennyt aluksen olevan matkalla Ruotsiin.

Aluksen norjalainen omistaja Floating Accommodations kuitenkin vakuuttaa, että ensimmäiset turvapaikanhakijat voivat muuttaa alukseen kahden viikon kuluttua.

Maahanmuuttovirasto ja Floating Accomodations allekirjoittivat sopimuksen aluksen vuokraamisesta vuoden alussa.

Sopimuksen mukaan maahanmuuttovirasto vuokraa koko aluksen, riippumatta siitä, kuinka monta turvapaikanhakijaa aluksessa tosi asiassa majoittuu.

31 miljoonan euron lasku vuodessa

Maahanmuuttovirasto on sitoutunut maksamaan aluksesta 5,6 miljoonaa kruunua eli 600 000 euroa viikossa. Vuodessa lasku on yli 290 miljoonaa kruunua tai 31 miljoonaa euroa.

– Teimme tällaisen sopimuksen, jotta ylipäätään saimme aluksen käyttöömme. Pitää muistaa, että tuolloin me tarvitsimme paikkoja, selittää osastonjohtaja Willis Åberg maahanmuuttovirastosta Ruotsin televisiolle (siirryt toiseen palveluun).

Hän korostaa, että paikkatarve oli helmikuussa huomattavasti nykyistä suurempi, ja paine paikkojen löytämiseen suuri.

Ruotsiin saapui viime vuonna 160 000 turvapaikanhakijaa. Viimeisten kolmen kuukauden aikana tulijoita on ollut noin 2 000 kuukaudessa (siirryt toiseen palveluun).

– Emme allekirjoittaisi tällaista sopimusta nyt, hän myöntää SVT:lle.

Maahanmuuttovirasto, Härnösandin kunta ja aluksen omistaja kiistelevät nyt siitä, mitä lupia alus tarvitsee voidakseen majoittaa turvapaikanhakijoita.

"Odotamme pakolaisia laivaan"

Floating Accomodations aikoo päättäväisesti pitää kiinni maahanmuuttoviraston kanssa solmimastaan sopimuksesta. Alus on muutettu viraston ja turvapaikanhakijoiden tarpeiden mukaiseksi.

– Olemme valmiita ottamaan turvapaikanhakijat vastaan. Keittiö on valmis, pakastimessa on ruokaa, kertoo yrityksen edustaja Kjell Tandberg Ruotsin televisiolle (siirryt toiseen palveluun).

Yritys kertoo sijoittaneensa projektiin 70 miljoonaa kruunua.

Kiistaa luvista ja satamasta

Härnösandin kunta ei halua Ocean Galaa satamaansa. Se katsoo, että aluksella pitäisi olla rakennuslupa, jotta se saisi toimia majoitustilana. Kunta ei lupaa aio myöntää.

Floating Accomodations katsoo, että rakennuslupaa ei tarvita. Sen mielestä merellä vallitsevat eri säännöt kuin maalla. Alus toimii liikenneviraston alaisena, ja sitä ohjaavat kansainväliset säännöt, yritys arvioi.

Maahanmuuttoviraston mielestä aluksen tulisi noudattaa Ruotsin sääntöjä.

Sataman omistajasta rikosilmoitus

Kaiken huipuksi nyt on käynyt ilmi, että Utansjön satamalla ei ole lupaa ottaa vastaan niin suuria aluksia kuin Ocean Gala. Kunta on tehnyt sataman omistajasta rikosilmoituksen.

Sataman omistaja on puolestaan kadonnut jäljettömiin. Hän ei vastaa puhelimeen eikä sähköposteihin.

Utansjölaiset huolissaan

Utanjön satama sijaitsee parikymmentä kilometriä pohjoiseen Härnösandin kaupungista. Pikkutaajamassa asuu noin 200 ihmistä.

Moni onkin huolissaan siitä, mitä 1 800 turvapaikanhakijan saapuminen merkitsisi.

– Ihmettelen, miten se toimisi. Eikä täällä ole heille mitään tekemistä, toteaa Stefan E. Ruotsin televisiossa (siirryt toiseen palveluun).

Satamassa on vain vanha teollisuuslaituri. Siellä ei ole mitään palveluja.

– Monet ihmettelevät, mitä tästä seuraa. Voiko yritys tehdä näin? Emme tiedä mitään, sanoo Susanne Eliasson Ruotsin televisiossa.

Asukkaat epäilevät, että aluksen omistaja on vain ahne ja haluaa rahaa. Floating Accommodations Sweden AB:n omistaa US Shipbrokers.

Lue seuraavaksi