1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Synnytystapa vaikuttaa lapsen mikrobiston kehittymiseen

Helsingin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että keisarileikkauksella syntyneiden lasten suoliston mikrobisto ei ole yhtä monimuotoinen kuin alateitse syntyneiden lasten. Lisäksi varhaislapsuuden toistuvat antibioottikuurit voivat altistaa myöhemmin puhkeaville pitkäaikaissairauksille.

Kotimaan uutiset
Parin päivän ikäinen tyttövauva Taysissa
Ville Hakonen / Yle

Suomalaistutkimus osoittaa, että synnytystapa on ensimmäinen lapsen suolen mikrobiston kehittymiseen vaikuttava tekijä.

Helsingin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että keisarinleikkauksella syntyneiden lasten suoliston mikrobisto ei ole yhtä monimuotoista kuin alateitse syntyneillä.

Tutkimuksessa sektiolla syntyneillä lapsilla sekä viidesosalla alateitse syntyneistä lapsista oli niukasti Bacteroides-lajeja vielä 5-18 kuukauden iässä. Näiden lasten suolimikrobiston monimuotoisuus jäi pitkäaikaisseurannassa muita lapsia niukemmaksi.

Lisäksi runsaasti antibioottihoitoja saaneilla lapsilla antibiooteille vastustuskykyiset bakteerikannat olivat yleistyneet.

Professori Mikael Knip toteaa, että varhaislapsuuden mikrobistoon vaikuttavat hoitotoimet kuten antibioottikuurit, voivat altistaa myöhemmin puhkeaville pitkäaikaissairauksille. Näitä ovat esimerkiksi astma, tulehdukselliset suolistosairaudet ja diabetes.

– Antibioottihoidot tulee jatkossa entistä tarkemmin kohdistaa vain hoitoa edellyttäviin infektioihin, Knip sanoo tiedotteessa.

Helsingin yliopiston DIABIMMUNE-tutkimuksessa seurattiin 39 suomalaislasta syntymästä kolmen vuoden ikään asti Tutkimukseen osallistui Helsingin yliopiston ja Broad-instituutin tutkijoiden lisäksi tutkijoita HUS:sta ja Aalto-yliopistosta. Tutkimuksen tulokset on julkaistu kansainvälisesti arvostetussa Science Translational Medicine -julkaisusarjassa.

Lue seuraavaksi